Kraftig nedgang i Trollstigen

Tall fra Statens vegvesen viser en markant nedgang i besøkstallene i Trollstigen i år, sammenligna med tidligere år. – Jeg har en bekymring, sier reiselivissjef Hilde Gråberg Bakke.

Trollstigen i Møre og Romsdal

Nye tall viser dårlige tall for Trollstigen. Men på lang sikt er ikke reiselivssjefen bekymret.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Den gjennomsnittlige trafikken i Trollstigen har gått ned fra med mellom 141 og 260 kjøretøy hvert døgn, sammenligna med fjoråret.

– Vi har en økonomisk krise ute i Europa som jeg tror har gjort seg gjeldende i år. I tillegg har vi hatt et vær her i midt norge som ikke har vært det beste, sier Bakke.

Hilde Gråberg Bakke

Hilde Gråberg Bakke forventet en oppgang i besøkstallene. Det skjedde ikke. – Yr.no er ikke vår beste venn, sier hun.

Foto: Roar Strøm / NRK

Det totale antall besøkende ved Trollstigen til og med 30. juni er 165.992. Samme dato i 2012 hadde 159 128 besøkende passert tellepunktet på Soggeberget. Trollstigen har vært åpen 10 dager lenger i 2013 enn i 2012, da Trollstigen ikke åpnet før 1. juni.

– Det kan bety mye for mange av reiselivsbedriftene i Møre og Romsdal, for Trollstigen er en katalysator for trafikk inn i vårt område. Vi vet at i fjor reiste 753.000 over Trollstigen, og vårt område har gitt seng til 103.000.

Nedgangen er også betydelig ved tellepunktet på Horgheimseidet ved Trollveggen, der 88 865 biler passerte fra uke 19 til uke 26 i fjor. I år var tallet 81.361.

– Nå skal det sies at det er ikke bare Trollstigen som lider av dårlig besøk, men også det omliggende landet rundt Trollstigen. Jeg vil tro at reiselivsbedrifter helt ut til kysten merker nedgangen i trafikken.

Skylder på været

Bakke tror, i likhet med mange andre reiselivsaktører i fylket, at været spiller en avgjørende rolle for hvorvidt turistene tar turen eller ikke.

– Det har aldri vært så dårlig vær i vårt område som yr melder. Og det er klart at når Østlandet har hatt 20-25 grader og sol hver dag de siste fjorten dagene vil turistene i større grad oppholde seg i det området.

Forventet motsatt effekt

Det har de siste årene blitt investert store summer i Trollstigen og Trollveggen som turistattraksjon og en av Norges fremste reisedestinasjoner for utlendinger.

I fjor uttalte Bakke at hun forventet en oppgang i besøkstallene det kommende året. Det har ikke skjedd. Men selv om reiselivssjefen innrømmer at hun er bekymret over de nye tallene, tror hun ikke det vil ha mye å si for statusen til Trollstigen som turistattraksjon i årene som kommer.

– Detter bare en midlertidig nedgang. Trollstigen er et fantastisk reiselivsikon i Norge, og kommer til å trekke hundretusenvis av turister i all framtid. Investeringa var voldsom, den var enorm, men den var ikke feilslått i det hele tatt.

- Jeg har en liten bekymring for at reiselivet i området vårt drives marginalt. Det er korte sesonger, og den trafikken vi mister nå klarer vi ikke å ta igjen. Jeg er bekymra på et kortsiktig perspektiv, men på det langsiktige tror jeg at vi fortsatt skal vinne kampen om turisten i vårt område.