NRK Meny
Normal

Volda/Ørsta enige om sammenslåing

Forhandlingsutvalgene i Ørsta og Volda ble torsdag formiddag enige om arbeide for å slå sammen de to kommunene til en. Den nye storkommunen får navnet Volda/Ørsta og kommuneadministrasjonen skal ligge i Ørsta.

Stein Aam og Jørgen Amdam

Endelig ble de enige om en avtale for sammenslåing

Foto: Trond Vestre / NRK

Torsdag ble det gjennombrudd i forhandlingene skriver Sunnmørsposten. Det har til i dag vært uklart om det ville være mulig å komme frem til en avtale, men nå er det klart og torsdag ettermiddag får kommunestyret i Ørsta lagt frem resultatet av forhandlingene. Volda-politikerne får avtalen på bordet i kommunestyremøtet den 25.februar opplyser ordfører Jørgen Amdam (Ap)

Ørsta blir kommunesenter

I avtalen står det at Ørsta skal være kommunesentrum, men at det skal være flere kommunale avdelinger i Volda. Den nye storkommunen vil ha tett i underkant av 20.000 innbyggere, men dersom Horningdal også blir invitert, vil folketallet bli enda høyere. Det står i avtalen at Horningdal skal inviteres hvis det blir sammenslåing. Horningdal kommune har lenge gitt tilkjenne at den ønsker seg sammen med Volda. Dette kan åpne for muligheter for å bevare akuttfunksjonene ved sykehuset i Volda.

Politikere i Ørsta og Volda

Forhandlingsutvalgene til Volda og Ørsta kommuner har blitt enige om forslag til en avtale om sammenslåing

Foto: Trond Vestre / NRK

Navnet blir Volda/Ørsta

Ordfører Stein Aam (Sp) opplyser til NRK at det er enighet om at navnet på den nye kommunen skal være Volda/Ørsta. Aam som har vært en kjent motstander av kommunesammenslåing sier det nå også er enighet om Tussa-aksjene og en investeringsplan frem til 2020. Den inneholder blant annet ny idrettshall med svømmehall og nytt Medie/kulturhus i Volda.

Les også: Ørsta og Volda: – Dette blir veldig spennende

Folkeavstemningen avgjør

19, mai skal det være folkeavstemning i både i Volda og Ørsta om saken. Stein Aam (Sp) sier den vil være helt avgjørende for hans endelige standpunkt.

Les også: Ørsta og Volda: – Vi har kommet ett skritt videre