vindkraft
Foto: Pressefoto

Vindkraft i Møre og Romsdal

 • Bekymret for fisken

  Fiskerne er bekymret for konsekvensene som havvindprosjektet Havsul 1 utenfor Mørekysten kan få for silden. De mener man har altfor lite kunnskap om hvordan et slikt havvindanlegg vil påvirke sildens vandringer. I går var det informasjonsmøte på Haramsøya. Stortingsrepresentant Jenny Klinge fra Senterpartiet deler fiskernes bekymring. – Det er skrekkelig hvor lite det lyttes til fiskeriinteresse og forskere. Det kan vi ikke leve med i et land og en verden som er så avhengige av fisken. Skal man ha vindmølleprosjekt til havs må man sørge for at det ikke går på bekostning av fisken i fremtiden.

  Senterpartiets landsmøte 2017.
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Mener kommunen overså fiskenæringen

  Interesseorganisasjonen Fiskebåt mener Ålesund kommune brøt med forsvarlig saksbehandling da de ikke lot berørte nærings- og miljøinteresser mulighet til å informere kommunestyret før vedtaket om vindkraftprosjektet Havsul skulle opp til behandling. – Utbygger fikk orientere om planene før saken skulle opp, samtidig ble det sagt nei til tilsvarende innlegg fra blant annet Motvind Nordvest, fiskerinæringens organisasjoner og andre, skriver de i et brev til kommunen. Fiskebåt mener dette er alvorlig.

 • Frykter færre søkere

  NTNU i Ålesund frykter at debatten om vindturbiner vil føre til at de får færre søkere til studiet i fornybar energi. Bygging av vindkraftanlegg er blitt møtt med kraftig motstand de siste månedene, ikke minst på Haramsøya, og enkelte setter likhetstegn mellom fornybar energi og vindkraft. - Jeg får høre fra mine studenter at de blir møtt med litt negative holdninger når de forteller at de studerer fornybar energi fordi det første folk tenker på da er vindkraft, sier førsteamanuensis ved NTNU i Ålesund, Ann Rigmor Nerheim.

  Studiet i fornybar energi ved NTNU i Ålesund.
  Foto: Alf Jørgen Tyssing / NRK
 • Vil endre vindkraftpolitikk

  Aure og fem andre kommunar har organisert seg for å endre politikken rundt vindkraft. Dei kjem med ei rekkje krav om kva som bør betrast i konsesjonsprosessane i NVE. Kommunane har erfart at dei ikkje blir involverte, at konsevensutgreiingane er mangelfulle og utdaterte og at det føregår sprengingsarbeid midt i hekketida. Ordførar Hanne-Berit Brekken har nyleg vore i møte med NVE saman med ordførarane i Tysvær, Lyngdal, Karmøy, Høyanger og Gulen

  Hanne-Berit Brekken ble valgt til ny nestleder i Møre og Romsdal Arbeiderparti
  Foto: Møre og Romsdal Arbeiderparti
 Nært stempling av valglapper. Legges i valgurne. Folk på vei inn for å stemme. Dronebilder fra Skardsøya. Fotomanipulasjon av vindturbiner i området. Nært avstemningslapp fylles ut. Brettes. Kommunestyremøte i Aure.