Ingen drømmestart på sommeren

Sterk vind og mye nedbør preger Vestlandet mandag. Uværet stenger også flere fjelloverganger. På gata i Ålesund er folk værsyke.

Evelyn og Anniken Tødenes

Evelyn og Anniken Tødenes fryser og drømmer om sol og sommer.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

Den første dagen i juni er det lite som minner om sommer i Norge – unntatt i Nord-Norge.

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for alle fylker, unntatt de tre nordligste. I nord er det mot normalt fint vær, og den høyeste temperaturen i Norge i mai ble målt i Pasvik i Finnmark søndag, med 21,4 grader.

Folk er værsyke

På gata i Ålesund hutrer folk under paraplyene sine i kjølig vær som minner mest om høst.

Evelyn Tødenes skulle ønskt at hun kledde seg bedre før hun gikk ut.

– Det er drittvær. Enkelt og greit. 1. juni vil jeg ha sol. Mye sol, ler hun. Datteren Anniken Tødenes er helt enig, men vet at der for mye forlangt på Nordvestlandet.

– Når vi har valgt å bosette oss her, er det ikke så mye å gjøre med det, sier Anniken Tødenes.

Vindrekord

Trampoline på Randaberg

Eieren av denne trampolinen på Randaberg i Rogaland bør nok finne fram verktøykassen. Nå beveger uværet seg mot flere andre fylker.

Foto: Privat

Ellers i landet er det ruskete. På Slåtterøy fyr ble det mandag morgen satt ny vindrekord for juni, med liten storm. Det blåste liten storm også på Utsira i morgentimene. Meteorologisk institutt opplyser at det siden 1951 kun har blåst mer én gang i juni, og det var i 2010. Også i Trøndelag er det vindfullt, og det blåser sterk kuling på kysten.

I Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane vil det mandag komme lokalt mye nedbør. Dette været flytter seg tirsdag østafjells, til Agder-fylkene, Telemark, Buskerud, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus, Oppland og Hedmark.

Stengte veier

Politiet i Østfold melder om at flere trær har blåst over veiene i området mandag formiddag, og politiet i Follo melder om det samme. På fylkesvei 124 ved Hjelmark har en bil blitt truffet av et tre og fått skader på panser og frontrute

I alle fjellområdene vil snø i kombinasjon med vind gi vanskelige kjøreforhold.

Ferjestrekningen Mortavika-Arsvågen på E39 i Rogaland er stengt på grunn av uvær.

Også E134 over Haukelifjell og riksvei 50 Hol-Aurland er stengt som følge av dårlig vær.