Hopp til innhold

Vil stå på ski ned Trollveggen

Den svenske skikjøreren Andreas Fransson har stått på ski ned noen av de bratteste fjellsider i verden. Nå vil han ta skiene fatt ned Trollveggen.

Trollveggen

Trollveggen er et yndet sted for fjellklatrere. Nå vil den svenske ekstremkjøreren Andreas Fransson stå på ski ned Fiva-ruta. Denne ruta ligger i det skyggelagte skaret i høyre del av bildet.

Foto: Lier, Gunnar / SCANPIX

Trollveggen i Romsdalen har en spesiell plass i svært mange fjellklatreres hjerter. Men ingen har til nå gjort alvor av å stå på ski ned den loddrette fjellveggen. Nå vil den svenske ekstrem-skikjøreren Andreas Fransson gjøre alvor av drømmen sin.

Fiva-ruta

Det er Fiva-ruta Fransson har tenkt å renne ned. Denne ruta ble første gang besteget i 1931, og er ikke regnet som den mest ekstreme for fjellklatrere. Men for den som skal ta ruta på ski nedover, er den så definitivt ekstrem nok.

Ruta ligger i den nordlige delen av Trollveggen, i et slags skar som om vinteren fylles med snø. Mens resten av fjellet blir snøfritt, ligger det ofte igjen en linje med snø langs denne ruta.

En rekke klatrere har gjennom historien møtt store problemer i Fiva-ruta. I august 2009 kom to klatrere fra Litauen seg verken opp eller ned, og måtte tilkalle hjelp da de var i 1000 meters høyde.

Holder til i Chamonix

Akkurat nå er Andreas Fransson i Chamonix, og renner ned noen av de bratteste fjellsidene i Alpene. Ifølge Franssons blogg følges han i dag av finsk fjernsyn. Også når han skal stå ned Trollveggen skal det hele filmes.

Her kan du se hvilke stund Andreas Fransson driver når han står på ski. Det er rimelig ekstreme skiturer det er snakk om.

Kommunen kan stoppe stuntet

Gjennom reiselivssjefen i Rauma har Fransson søkt om tillatelse til å fly med helikopter i området. De har også søkt om landingstillatelse på Romsdalshorn. Rauma kommune vil imidlertid ikke forskuttere noe ja på denne søknaden.

I utmark er dette strengt regulert. Det er i utgangspunktet ikke lov til å lande med helikopter der, sier miljøvernleder i Rauma, Brit Grønmyr.

Reinheimen nasjonalpark

Fransson skal først klatre opp Fiva-ruta sammen med klatreren Niels Nielsen. Nielsen er kjentmann og bosatt i rauma. Stuntet skal utføres en gang i perioden mellom 12. til 18. mars.

– Dette er en del av Reinheimen nasjonalpark. Vi har bare hatt en lignende søknad tidligere. Det var fra programmet 71 grader nord. Den søknaden ble innvilget, sier Grønmyr.

Stor ekstremkarriere

Andreas Fransson blir beskrevet som en person som søker perfeksjon og fullkommenhet i alt han gjør. Han er skiguide, klatreinstruktør, driver utdanning av skilærere og har i en årrekke drevet frikjøring på ski.

Nå konsentrerer han seg om skikjøring blant de høyeste fjellene i Schamonix og Skandinavia. Han figurerer i en rekke store skimagasiner verden over, og da handler det ofte om offpisteskikjøring, toppturer, frikjøringskonkurranser eller ekstremkjøring fra fjell så høye som 4000 meter.