NRK Meny
Normal

Vil søke om å bli permanent mottak

Olav Grotli er campingplass-eieren som fikk sansen for å drive asylmottak.

Olav Grotli

Olav Grotli har lyst å drive permanent asylmottak

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Sist høst ble Atlanten Camping i Kristiansund gjort om til akuttinnkvartering for asylsøkere. Avtalen med UDI går ut i april, men Olav Grotli kommer til å søke om å få drive et ordinært mottak.

Mange skjebner

Olav Grotli forteller til NRK at han har blitt kjent med mange mennesker og kulturer etter at han åpnet dørene for asylsøkerne før jul.

– Nå kan vi ha både fødsler og bryllup på løpende bånd, forteller Grotli. Han venter at ei kvinne skal føde denne uka og for to uker siden kom en lita jente til verden på sykehuset, født av en av beboerne på mottaket.

Atlanten turistsenter

Her trives asylsøkerne godt, tror Olav Grotli

Foto: Atlanten turistsenter / Med tillatelse

Pernille Blakstad som er ansatt som serviceansvarlig på mottaket forteller at hun har fått være fødselsledsager og klipt navlestreng.

– Vi gjør alt mulig her og jeg elsker jobben min, forteller Pernille.

Selv om slike ting er kjekt, er det også triste historier. Her er folk som har mistet faren sin underveis i flukten og det er gravide som har mistet kontakten med familien, sier Grotli.

Ville lage Norges triveligste akuttmottak

Han blir varm i snakketøyet når han forteller om det som har skjedd på anlegget hans de siste månedene. – Jeg ønsket at vi skulle bli et trivelig sted for alle som kommer og jeg vet jo ikke om vi har fått det til, men folk virker i hvert fall fornøyde, sier sentereieren.

Asylsøkere på Atlanten turistsenter

Folk på mottaket har fine uteområder å bevege seg på

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Grotli er over middels interessert i språk og andre kulturer. Han snakker fransk, spank og engelsk og skulle gjerne ha kunnet littt arabisk, men det får vente litt.

– Det er berikelse å få møte alle disse menneskene. Jeg har reist mye og er nysgjerrig og det å få være sammen med dem her er en måte å bli litt klokere på for meg, forteller Olav Grotli. At de har det kjempetrivelig her er fint, men de har kommet for å få liva sine i gang, avslutter han.