Lørdag var landbruksminister Jon Georg Dale tilbake i sitt naturlige miljø da han deltok på sauesanking i Hjørundfjorden på Sunnmøre. Oppe i fjellene over fjorden prøvde han og en større delegasjon å få samlet sammen sauene.
«Goggen», som vennene kaller han, er selv vokst opp på en gård i Volda og er en erfaren sauebonde.
Men som landbruksminister har Dale et større omsyn å ta en kun sin egen gård. Per dags dato foregår det en overproduksjon av norsk lammekjøtt og hele 1500 tonn ligger på lager.
– Det betyr at folk ikke må slå av grillen helt ennå. De rekker en runde til med norsk lam på grillen og vipps så er vi i balanse, sier Dale.
- Les også:
Vil eksportere lammekjøtt
Landbruksministeren mener nordmenn må tenke nøyere gjennom hva de handler i hverdagen.
– Vi prognostiserer med en nedgang på 1,5 prosent, men hvis folk kjøper like mye lam i år som de gjorde i fjor er ubalansen borte og vi kan fortsette å produsere verdens beste kjøtt i verdens beste omgivelser, mener han.
Et alternativ kan være å eksportere norsk lam til utlandet i større grad enn tidligere. Dale selv var med til Frankrike tidligere i år for å presentere norsk fenalår.
– Vi jobber eksportrettet med norsk lammekjøtt. Det er flere aktører i landet som holder på med dette nå, forteller ministeren.
– Det er et problem
En av disse aktørene som nå vender blikket ut av landet, er Nortura.
– Når vi sier at vi har verdens beste kjøtt, er det ikke bare nordmenn som skal få oppleve den herligheten der. Derfor prøver vi et støt mot Frankrike nå. Vi har naturgitte forutsetninger i Norge til å kunne produsere dobbelt så mye småfekjøtt som vi gjør i dag. Vi har et høyt kostnadsnivå i Norge, så vi er nødt til å finne nisjemarkeder som er villig til å betale den prisen det koster, forteller konsernsjef, Arne Kristian Kolberg.
Han erkjenner at situasjonen som er nå, hvor 1500 tonn kjøtt ligger på lager ikke er optimal.
– Når et lager oppstår, er det et problem for oss. Da må vi motivere til å spise mer lammekjøtt, sånn at vi klarer å løse dette problemet, sier han.