Vil erstatte et lite fengsel med et stort kompetansesenter

– Fengselet vil på sikt bli erstattet med et soningssenter som vil kombinere et større fengsel, med et kompetansesenter innenfor kriminalomsorgen, tror leder av Ålesund fengsel.

Hans Inge Jørstad

– Det som er nytt i forhold til en ny enhet på Sunnmøre, er at man vil bruke ordet kriminalomsorgssenter istedenfor fengsel, sier fengselsleder Hans Inge Jørstad.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Istedenfor å legge ned Ålesund fengsel vil kriminalomsorgen bygge større fengsel i Ålesundsområdet. Det tror leder for Ålesund fengsel, Hans Inge Jørstad, vil bli et kompetansesenter innenfor kriminalomsorgen.

Hans Inge Jørstad

Fengselsleder i Ålesund, Hans Inge Jørstad.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Det som er nytt i forhold til en ny enhet på Sunnmøre, er at man vil bruke ordet kriminalomsorgssenter istedenfor fengsel, fordi man tenker seg at friomsorgen, overgangsboliger og kanskje også konfliktrådet bør bli integrert i samme senter, sier Jørstad.

Må unngå overkapasitet av plasser

Jørstad ser for seg at et slikt kompetansesenter vil ha opp imot 80 plasser.

Planene vil dermed måtte sees i sammenheng med redusert kapasitet ved andre fengsler i regionen.

– Man ser at det kan være en fare for overkapasitet i Ålesundsområdet dersom en får så mange plasser. Da må man redusere kapasitet ved andre fengsler i regionen, og det er foreslått å redusere kapasiteten ved Bergen fengsel avdeling Osterøy, sier Jørstad.

Vil snart ha et forslag

Jørstad mener Sunnmøre regionsråd vil komme med gode forslag for hvor et slikt senter bør lokaliseres.

– Vi vil ikke ha en ny lokaliseringsstrid der kommunene kommer med flere ideer til hvor en ny fengselstomt bør ligge, sier han.

Jørstad mener de vil ha et forslag på bordet innen et par måneder for hvor et nytt storfengsel bør ligge.