Vil redde flere rådyrkalver

Tre ungdommer i Surnadal stiller seg til disposisjon for å sørge for at færre rådyr mister livet når det skal høstes gress.

Tor Fredrik Mikkelsen og kompisene Ådne Næss Aune og Mikael Holten

Kompisene Tor Fredrik Mikkelsen, Ådne Næss Aune og Mikael Holten, skal jage bort små rådyrkalver slik at de ikke blir tatt av traktorklipperen.

Foto: Roar Halten / NRK

Tiden for å slå gresset er fullt i gang for bøndene, noe som kan være en farlig tid for små reinsdyrkalver.

Tor Fredrik Mikkelsen og kompisene Ådne Næss Aune og Mikael Holten har nå tatt tak og vil forhindre at rådyrene blir tatt med i maskineriet.

– Er det et lite rådyrkje som ligger i gresset så har den lite den skulle sagt hvis den havner under knivene. Noe som dessverre skjer mange ganger hvert år, forteller Mikkelsen.

Tor Fredrik Mikkelsen og kompisene Ådne Næss Aune og Mikael Holten

Kompisene Tor Fredrik Mikkelsen, Ådne Næss Aune og Mikael Holten er opptatt av rådyrenes ve og vel.

Foto: Roar Halten / NRK

Skal jage de vekk

Kompisene er alle med i Surnadal jeger- og fiskeforening, og synes det er synd at så mange rådyrkalver blir offer for klippingen.

– Planen er å gå over åkrene før de slår førsteomgang og jage bort rådyrene, forteller Aune.

Det er på den tida her at rådyrene også er fredet. Avkommet er vanskeligere å se enn rådyrgeita, og guttene kan fortelle om et tilfelle hvor et rådyr havnet i en rundball.

Bonde Jon Olav Holte

Jon Olav Holte er bonde og synes det er et bra initiativ av guttene.

Foto: Roar Halten / NRK

– Det levde ikke, men det var helt inne i rundballen. Det er ikke noe særlig å finne når du skal spre gresset til dyrene, forteller Holten.

Bonde Jon Olav Holte er imponert over innsatsen til ungdommen.

– Dette er et prisverdig tiltak og vi som holder på med gress vil unngå at det havner dyr i foret. Så dette er virkelig et bra initiativ, sier han.