Det har blitt et økt fokus på hønas potensial som mat på norske middagsbord. Over tre millioner verpehøner gasses i hjel i Norge hvert år, i stedet for å ende opp som et matprodukt i butikkhyllene.
I hønsehusene til fem eggprodusenter på Rovde i Vanylven på Sunnmøre kakler 37000 verpehøner, som om få måneder skal destrueres. Det er synd, mener produsent, Petter Bondhus.
– Før i tiden greide vi å spise hønen, og det bør vi ta oss sammen og få til igjen. Det er ikke en ønskelig situasjon, og i alle fall ikke for oss som driver med husdyrproduksjon. Vi er vant til at maten går til et slakteri og blir brukt til mat til oss her i landet, sier han.
- Les også:
Logistikk og etterspørsel
Eggprodusentene på Rovde er den største produsenten i Møre og Romsdal, og de vil gjerne levere sine høner til slakt.
– Det som er avgjørende for at hønene blir levert til slakt, er at forbrukerne er flinke til å kjøpe høner i butikkene. Jo mer de kjøper, jo sikrere er det at hønene blir brukt til mat, mener Bondhus.
Kommunikasjonssjef i Nortura, Ellen Flø Skagen, sier slakting av høner også er et spørsmål om logistikk. Konsernet tar imot 60 prosent av alle egg i Norge.
– Vi må starte slik at vi ser at markedet er der og at det vi slakter faktisk blir solgt ut av butikkene. I første omgang skjer dette på slakteriet vårt på Herland i Østfold, men vi håper det kan bli mer etter hvert. Det er et spørsmål om logistikk og etterspørsel, forteller hun.
– Får ikke noe for det
– Vi er klare til å levere hønene til slakt hvilken dag som helst, er Bondhus klar på.
Den store økonomiske gevinsten regner han imidlertid ikke å håve inn om hønsene hans blir brukt til mat.
– Det vil ikke bety noe for vår økonomi. Vi vil sannsynligvis bare levere hønene til slakt, uten å få noe for det. Men det gjør vi veldig gjerne når vi vet at den går til mat.