NRK Meny
Normal

Vil kapre velgere med terroristfrykt

Demokratene i Ålesund bruker en omstridt valgbrosjyre fra 2009 om igjen. Brosjyren drar paralleller mellom rovdyr og Osama bin Laden.

Demokratene brosjyre

Kaspar Birkeland i Demokratene i Ålesund mener islam er en trussel for norsk kultur, og forsvarer bruken av den omstridte brosjyren.

Foto: NRK

Det er nettstedet ABC Nyheter som bringer nyheten tirsdag ettermiddag. Brosjyren stiller spørsmålet «Hvem er farligst», og er bildelagt med en ulv, en bjørn og Osama bin Laden.

Reaksjonene lar ikke vente på seg etter at innholdet er blitt spredd på nettstedet Twitter.

– Seriøst? Det er ikke en parodi?, kommenterer stortingsrepresentant Hadia Tajik.

NRK snakket med toppkandidaten til Demokratene i Ålesund, Kaspar Birkeland tirsdag kveld. Han sier at det var en glipp at brosjyren fra 2009 ble delt ut.

– Det var egentlig ikke meningen å dele ut denne brosjyren. Det var en glipp fra min side. Den skal ikke deles ut flere ganger. Brosjyren er fra 2009 og ble laget til Stortingsvalget. Den er dermed foreldet, men vi hadde manko på materiell, sier Birkeland til NRK.

Men står du inne for innholdet i brosjyren?

Ja. Demokratene står jo for en restriktiv holdning til innvandring. Så innholdet i denne brosjyren står jeg inne for, sier Kaspar Birkeland til NRK.

Demokratenes leder, Vidar Kleppe, uttaler at det ikke er noen strategi som er styrt fra partiet sentralt som er bakgrunnen for at brosjyren er blitt spredd i Ålesund.

– Jeg husker brosjyren da ble omtalt i 2009, men har ikke hørt om at den er i bruk nå, sier Kleppe til ABC Nyheter.

for Demokratene i Ålesund, Kaspar Birkeland sier at de ikke har fått negative reaksjoner fra folk som har mottatt brosjyren. Og han har ingen forståelse for at folk reagerer.

– Nei, jeg forstår ikke det. Vi mener islam er en trussel for vår kultur, sier Birkeland til ABC Nyheter.

Kaspar Birkeland uttalte tidligere i sommer at han vurderte å gå til sak mot TV, i forbindelse med at det i en reportasje ble hevdet at Birkeland hadde kontakter med en høyreekstrem organisasjon.