Hopp til innhold

Vil heve lusegrensa på laks

Fjordlakssjef, Anders Pedersen, mener at man gjennom å heve lusegrensen på laks kan få bukt med problemene på sikt. Det får Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund til å reagere.

Lakselus
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Anders Pedersen/ Fjordlaks

FJORDLAKS: Anders Pedersen vil heve lusegrensen på laks.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Oppdrettsnæringen sliter med lus på fisken som aldri før. Flere metoder er prøvd for å få bukt med problemet, og til NRK sier sjef for Fjordlaks, Anders Pedersen, at en mulig løsning kan være å heve lusegrensen på laksen.

Ifølge Pedersen vil det føre til mindre medisinering og mindre resistent fisk på sikt.

Forslaget får Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund til å steile.

– Nå er altså situasjonen verre enn noensinne, og da kommer han altså med forslag om at vi må heve tiltaksgrensen. Det høres ut som en veldig dårlig medisin, spør du meg.

– Det er en strutsepolitikk

Espen Farstad

LAKSELUS: Espen Farstad er dypt uenig med Pedersen.

Foto: Signe Karin Hotvedt / NRK

Farstad mener uttalelsen tyder på desperasjon fra en næring som sliter med å kontrollere luseproblemet.

– Det er ingen som kan garantere at man får en mer effektiv behandling hvis man venter lenger, det er ren spekulasjon. Det er en uttalelse fra en næring som gjennom 20 år har vist at de ikke klarer å håndtere lusesituasjonen. Vi har ikke stor nok tiltro til denne næringen, at vi kan begynne å ta slike diskusjoner, sier han.

Farstad mener næringen ikke tør å tenke nytt.

– Så lenge de kan holde på som de gjør og tjener penger på det, er det klart det er en iboende motstand mot å tenke nytt. Det er en strutsepolitikk og de står med hodet godt plantet ned i sjøen, mens verden går videre rundt dem, mener han.

Mener Norge er konservative

Ifølge Pedersen vil lusen alltid være der, og håper at politikerne kan komme på banen og regulere næringen. Han mener at Norge er konservative og refererer til land som Chile og Skottland, som begge har en høyere lusegrense.

Den argumentasjonen biter ikke Espen Farstad på.

– Vi kan ikke sammenligne oss med andre land, Norge er verdens suverent største lakseoppdretter. Hardangerfjorden er verdens tetteste oppdrettsområde, og det er ikke stort bedre oppover langs kysten. De har i 20 år sagt at de er nær en løsning, men det er ikke tilfellet, mener han.

Fra Friede Andersen i Mattilsynets seksjon for fiskehelse og fiskevelferd får Pedersen litt mer forståelse. Hun skjønner at næringen synes at lusegrensen er lav, men tror likevel ikke at en heving av den er løsningen.

– Det kunne kanskje løst problemene en periode, men et høyere smittepress vil gi mer lus på fisken, som igjen vil kreve mer behandling, forteller hun.