Vil ha tre helseministre inn på teppet

Sp-politiker Per Olaf Lundteigen mener de tre siste helseministrene bør kalles inn til høring i sykehussaka. Han mener det har utviklet seg en kultur der politikerne ikke sier hele sannheten.

Per Olaf Lundteigen

Den åpne høringen i sykehusstriden kan bli svært omfattende.

Foto: Solum, Stian Lysberg / Scanpix

Mandag formiddag var medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen, Per Olaf Lundteigen (Sp), på besøk i en fullsatt bystyresal i Kristiansund.

Den åpne høringen i sykehusstriden kan bli svært omfattende. Lundteigen møtte mandag de stridende partene i Molde og Kristiansund.

Ønsker omfattende høring

Det er snart en uke siden kontroll- og konstitusjonskomiteen bestemte at statsråd Bent Høie må stille i høring om tomtevalget for det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal.

Les også: – Påstander om press sender Høie til høring

Tirsdag 20, januar, skal kontroll- og konstitusjonskomiteen oppnevne en saksordfører til høringen mot helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Lundteigen mener at nåværende helseminister og to statsråder tilbake i tid bør kalles inn til høring i sykehussaka.

– Det er helt nødvendig å ha en omfattende høring. Jeg forventer at vi får innkalt de som har vært en deltaker i prosessen på ledene nivå og at de sier det som er sant slik at vi får belyst saken og gjennopprettet tilliten, sier Lundteigen.

Han er overrasket over at det ble høring fordi det har ikke vært det i tilsvarende saker tidligere. Han mener det er svært viktig at det nå blir gjort.

(Saken fortsetter under videoen)

Den opne høyringa om sjukehusstriden på Nordmøre og i Romsdal kan bli svært omfattande. Medlem av kontrollkomiteen på Stortinget Per Olaf Lundteigen meiner alle dei tre siste helseministrane må inn på teppet.

Lundteigen besøkte partene i sykehusstriden mandag. Se TV-reportasjen fra Kristiansund her.

– Les med andre øyne

I bystyresalen i Kristiansund sa også Lundteigen at han er opptatt av å få politikere til å si ja eller nei, i stedet for å gi tvetydige svar.

– I denne saka som i en del andre saker har utviklet seg en kultur det man verken sier sannheten eller lyver. Det er vesentlig at de som tar beslutning i langt større grad sier ja eller nei og ikke noe som kan tolkes i alle mulige retninger.

Derfor ber han folk om å følge ekstra godt med på hva politikerne egentlig sier.

– Dere må følge med på alle formuleringer og ord som blir brukt. Les dokumentene mange ganger. Står det at noe blir vektlagt, tolker mange det som det blir prioritert, men det står ikke om det skal vektlegges mye eller lite. Så les med andre øyne, oppfordrer politikeren.