NRK Meny
Normal

Vil ha folk opp av sofaen

Friluftsrådene i Møre og Romsdal har fått over en halv million kroner for å få lite aktive folk til å bli mer engasjert i friluftsaktiviter.

Friluft

Friluftsrådenes Landsforbund har fått totalt 2,8 millioner kroner fra Helsedirektoratet.

Foto: Kyrre Lien / Scanpix

– Det er for å bedre folkehelsen. Det er mange som er for lite aktive i dag, sier informasjonsansvarlig Ingrid Kilde i Friluftsrådenes Landsforbund, til NRK.

Helsedirektoratet la onsdag fram nye norske anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet.

De nye anbefalingene er den første store endringen av de nasjonale kost- og aktivitetsrådene på åtte år.

Nå anbefales det for første gang å redusere stillesitting for barn, ungdom, voksne og eldre.

– Regelmessig fysisk aktivitet to til tre ganger i uken veier ikke opp for risikoen det medfører å sitte ned store deler av dagen, sa divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet i går.

– Vet ikke hvilke tilbud som finnes

Friluftsrådenes Landsforbund har nå fått totalt 2,8 millioner kroner fra Helsedirektoratet som fordeles ut til medlemsfriluftsråd over hele landet. Og friluftsrådene i Møre og Romsdal har fått 570.000 kroner av de pengene.

Pengene skal gå til prosjekter som skal få de som er lite aktive til å bli mer aktive i friluft.

– Det er viktig at friluftsrådene legger til rette og informerer. Mange vet ikke hvilke tilbud som er der de bor, sier Ingrid Kilde.

Nordmøre og Romsdal Friluftsråd har fått penger til å videreutvikle Stikk Ut, en ordningen gjør det mulig for ivrige turgåere å registrere turene sine på nettsiden til friluftsrådet.

Les også:
Are har gått 665 turer på 165 dager

I tillegg vil Nordmøre og Romsdal Friluftsråd ha fagdager for de som om jobber med psykisk utviklingshemmende og psykisk helse, for at de skal ta i bruk friluftsliv som aktivitet for sine brukere.

Ålesund og Omland Friluftsråd holder kurs og aktivitetsdager i kommunene for folkehelsekoordinatorer og frisklivssentraler.

Nå vil friluftsrådet utvide nettverket med studenter fra Høgskolen i Volda og Høgskolen i Ålesund.

Totalt er det 28 prosjekter som har fått penger.