Slik skal Norge få fem brytere til Rio-OL

Kristiansund (NRK.no): Det er ennå ikke lyst i Kristiansund. Nede ved havnen snurrer en håndfull kraftige personer hverandre rundt. De sloss ikke. De har bare begynt oppkjøringen til OL i Rio i 2016.

Bryting trening

Han står på hodet og tar armhevninger. Andre landslagsutøvere snurres rundt og utsettes for beinharde prøvelser. Forberedelsene til OL i Rio i 2015 er i gang.

Sola er i ferd med å stå opp. Det er det norske landslaget i bryting som har lagt treningene til Kristiansund. I det gnistrende morgenlyset har temperaturen så vidt steget over null. Det damper fra de svette kroppene.

Det er helt tydelig at de utsetter seg for et blodslit. Men så er også målene høye.

Jimmy Lindberg

Jimmy Lindberg har satt høye mål for de norske bryterne. Og han medgir at han er litt gal.

Foto: Eirik Haukenes / NRK
Eren Andre Gjæktvik

Eren Andre Gjæktvik har store forhåpninger for det norske brytelandslaget.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

– Nå sikter vi høyt. Vi skal ha internasjonale brytere i fem vektklasser, sier trener for landslaget, Jimmy Lindberg.

– Han er rett mann

Jimmy Lindberg ble presentert som ny norsk landslagstrener i bryting i april. I en årrekke var han en av de største profilene i svensk bryting. Han har medaljer både fra EM, VM og OL. Den siste medaljen var bronsemedaljen han tok i London-OL i fjor. Da la han opp sin aktive karriere, og etter noen måneder begynte han som norsk landslagstrener.

– Jimmy Lindberg er absolutt rett mann for å få norsk bryting opp og fram, sier Eren André Gjæktvik, trener for juniorlandslaget i bryting.

– Han er steingæærn

Kristiansund har i en årrekke hatt et svært sterkt brytermiljø, med klubbene Kristiansund atletklubb og Idrettslaget Braatt. Det er dermed ikke tilfeldig at oppkjøringen til OL startes i nordmørsbyen. Og bryterne har fått et tøft møte med den nye landslagstreneren.

– Den nye treneren er steingæærn. Du ser da det. Øvelsene er veldig harde, men han sørger for at vi gjennomfører hver eneste øvelse med kvalitet, sier Felix Baldauf, som bryter for Braatt og juniorlandslaget.

– Vet hva som skal til for å bli best

I Kristiansund ligger nå landslaget og kjører en kombinasjon av treninger innendørs og utendørs. Ute snurrer bryterne hverandre opp ned, tar tak om magen til hverandre og svinger hverandre om hoftene. Det er partrening, og selv løft av kropper på 100 kilo ser fjærlett ut.

Bryting trening

Det er tidlig morgen og bare fem grader. På en plen i Kristiansund sentrum trener landslaget i bryting.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Trener Jimmy Lindberg innrømmer at han utsetter disiplene sine for beinharde prøvelser. Men han vet også at det er dette som skal til for å få suksess internasjonalt.

– Jeg er nok litt gal. Men jeg vet hva som trengs for å bli best i verden. Bryting er en tøff idrett. Det er mange kvaliteter som må med om man skal bli en god bryter, sier han.