Hopp til innhold

– Det er ingen «walk in the park»

Reiselivsaktørene i Romsdal ble onsdag enige om hvordan de skal formidle den samme, presise informasjonen om Romsdalseggen.

11

Romsdalseggen er et attraktivt mål for mange turgåere. I år har rundt 20 000 mennesker besøkt fjellet.

Foto: Øystein Tveiten

Hilde Gråbekk Bakke

Hilde Gråberg Bakke er reiselivssjef i Rauma.

Foto: Gunnar Sanvik/NRK

Onsdag var reiselivsaktører fra Romsdal samlet på Åndalsnes for å diskutere hvordan Romsdalseggen (med Blånebba som høyeste punkt 1318 m.o.h.) skal markedsføres og presenteres til besøkende.

Det var turbokforfatter Kai A. Olsen som i en kronikk i Aftenposten startet debatten om Romsdalseggen ble misvisende markedsført. Olsen mente at turen ble fremstilt lettere enn den egentlig er.

Og under møtet onsdag ble aktørene enig om et felles informasjonsbudskap.

– Det er mange som går Romsdalseggen og det er viktig å fortelle at det er en lang og vanskelig tur. Den er ikke uoverkommelig for de fleste, men det er noen som ikke bør gå dit, og det er viktig at vi forsøker å kommunisere, forteller reiselivssjef i Rauma, Hilde Gråberg Bakke.

– Folk må ikke tro at det er en «walk in the park».

Romsdalseggen skilt

Dette er noe av informasjonen som møter turgåere når de starter turen mot Romsdalseggen ved foten av Nesaksla ved Åndalsnes.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Flere redningsaksjoner

I år har omtrent 20 000 mennesker gått den over ti kilometer lange turen over Romsdalseggen. Fire ganger i 2016 har Røde Kors hentet ned noen som har havnet i trøbbel på tur opp fjellet.

Torunn Dyrkorn i Visit Nordvest sier at det kan være krevende å formidle om Romsdalseggen.

– Ja, mange turer i Norge vil være krevende for mange som kommer på besøk hit. Men i og med at vi trekker frem Romsdalseggen som en av de beste turene vi har, er det viktig at vi samkjører informasjonen. Det finnes veldig mange nettsider som informerer om Romsdalseggen og for oss er det et mål om at den informasjonen blir likelydende, sier hun.

– En utfordring

Maria Holo Leikarnes

Maria Holo Leikarnes i Molde og Romsdals turistforening.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Et annet spørsmål er om Romsdalseggen tåler den store folkemassene som tråkker over fjellet hvert år.

Daglig leder i Molde og Romsdals turistforening, Maria Holo Leikarnes, sier at det forekommer slitasje på naturen.

– Det er helt klart at vi har en utfordring med å tilrettelegge stien for alle de som skal gå over. Sherpaene har gjort en veldig god jobb med å bygge i stein og der tåler naturen slitasjen mye bedre enn der det er vanlig sti. Det er der stien er litt blaut, som er utfordringen, forteller hun.

Holo Leikarnes sier at det må tilrettelegges litt ekstra over Romsdalseggen, sammenlignet med andre turer, på grunn av populariteten. Hilde Gråberg Bakke vil ha en bu oppe på fjellet hvor turgåere kan søke tilflukt.

– Jeg mener at Romsdalseggen er et av fjellene der vi skal tilrettelegge, og jeg ønsker meg en sikringsbu som i seg selv kan være spektakulær. Den kan være på lik linje med «Rampestreken», som har blitt en egen attraksjon, sier hun.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL