NRK Meny

Vil ha felles brannvesen for Nordmøre

Fra august må alle kommuner ha egen brannsjef i full stilling. Nå vil sju nordmørskommuner inngå et brannsamarbeid.

brannsjef i Kristiansund, Kjell Inge Mathisen.

FELLES BRANNVESEN: Brannsjef i Kristiansund, Kjell Inge Mathisen, sier at alle kommuner må ha heltidsstillinger i brannvesenene ut ifra de nye kravene.

Foto: Roar Strøm

Sju kommuner på Nordmøre har bestemt seg for å utrede et felles brann- og redningsvesen. De sju kommunene er Averøy, Aure, Gjemnes, Kristiansund, Smøla, Sunndal og Tingvoll.

Årsaken er nye statlige krav som kommer i august. Blant kravene er at alle kommuner skal ha en full stilling som brannsjef.

– Kravene går ut på at alle kommunene skal ha heltidsstillinger i brannvesenene. Ikke slik det er nå, der du har kombinerte stillinger med teknisk sjef i 80 prosent, og brannsjef i 20 prosent. Det dekker ikke kravene som kommer i fremtiden, forteller brannsjef i Kristiansund, Kjell Inge Mathisen.

Ikke alle er godkjent i dag

Brannvesen

BRANNVESEN: Det kan bli felles brannvesen for sju kommuner på Nordmøre.

Foto: Robert Schlesinger, P4512 Robert Schlesinger / NTB scanpix

Slik det er i dag er det noen kommuner som ikke greier å oppfylle de kommende kravene.

– Det er enkelte kommuner på Nordmøre som ikke har en godkjent ordning i dag. Det vil si at de mangler brannsjef og kompetanse på forebyggende arbeid, sier Mathisen.

Er det nødvendig med et slikt samarbeid?

– Ja, det er nødvendig. Jo mindre kommune du er, jo større grunn har du til å søke samarbeid med andre.

Ikke alle vil være med

Det ble lagt frem forslag og jobbet for et felles brannvesen allerede i 2013, men det ble lagt på is på grunn av kommunereformen.

Nå hentes det arbeidet frem igjen. Det er imidlertid ikke alle kommunene i regionen som vil være med på det store samarbeidet. Surnadal, Halsa og Rindal vil ha et eget felles brannvesen.

Det bekymrer ikke brannsjefen.

– Det betyr ingenting, og jeg vet at de tre kommunene arbeider godt om å få til et samarbeid i sin region, for å rekke kravene som kommer, sier Mathisen.

Siste video/lyd

Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.
Eit heilt spesielt forskingsprosjekt er i gang ved Runde i Herøy. Aldri før er det gjort ei så stor undersøkning med bruk av ny teknologi langs kysten for å kartlegge øko-miljøet. Målet er mellom anna å finne ut kvifor bestanden av toppskarv og lundefugl går så kraftig ned.