NRK Meny
Normal

Vil gjøre Stranda til spekeskinkehovedstad

Det satses stort på spekemat i Stranda kommune. Nå vil de gjøre krav på tittelen «spekeskinkehovedstad».

Stranda er størst på spekeskinkeprodusksjon, men med millioninvesteringar vil matprodusentane vekse og gjere Stranda til sjølvaste spekeskinkehovudstaden i Norge.

Se videoreportasje om spekematproduksjon øverst i saken!

Det produseres spekemat på løpende bånd på Stranda, og det kommer ikke til å stoppe med det første. Hele fem millioner pakker med skinker av ulike slag sendes ut hvert år, men i fremtiden er det planer om å produsere enda mer.

– De fem millionene utgjør litt over halvparten av spekeskinken som blir solgt i Norge, og vi ser ikke noen begrensninger på 60–70 prosent markedsandel, mener markedssjef i Grillstad, Oskar Gjærde.

Stranda har lange tradisjoner på produksjon av spekemat, og nå vil kommunen bli landets spekeskinkehovedstad. For ifølge de lokale produsentene er det ikke tvil om hvor de beste skinkene produseres.

Skaper nye arbeidsplasser

– Det er ikke noe å tvile på, det har vi vært de siste 70–80 årene. Vi har vært langt fremme på skinke og det skal vi også være i fremtiden, sier fabrikksjef ved Stranda spekemat, Geir Johansen.

Grillstad Stranda er bare i starten av sine investeringer og de er ikke alene. Sammen med bedriften er til sammen fire matvarebedrifter i gang med opptrappingsplaner, som innebærer investeringer på bortimot 400 millioner kroner i løpet av de neste årene.

Det gleder ordfører i kommunen, Jan Ove Tryggestad.

– Først og fremst vil det sikre eksisterende arbeidsplasser, men det vil også at det blir en vekst i antall arbeidsplasser. Det er en fantastisk situasjon, rett og slett, sier han.