NRK Meny
Normal

Vil få 50 000 nordmenn til å sove ute

Friluftsrådet inviterer alle nordmenn til å sove ute natt til søndag. En av dem som har takket ja til invitasjonen er biskop Ingeborg Midttømme.

Bålsamtale

Sula er et av stedene Friluftsrådet arrangerer «Natt i naturen». Her er flere samlet til samtale rundt bålet.

Foto: May Britt Haukås

May Britt Haukås

FRILUFTSRÅDET: Daglig leder i Friluftsrådet, May Britt Haukås, vil inspirere folk til å komme seg ut.

Foto: NRK

Med «Natt i naturen» håper Friluftsrådet å få flest mulig til å sove ute natt til søndag. Målet er at 50 000 nordmenn skal krype inn i soveposen og oppleve naturglede gjennom en natt i telt eller under åpen himmel.

– Vi vil avmystifisere friluftsliv og inspirere folk til å komme seg ut. Man trenger ikke mye utstyr og får en fin, sosial opplevelse. Friluftsliv er effektivt for bedring av både psykisk- og fysisk helse, sier daglig leder i Friluftsrådet, May Britt Haukås.

– Man får en annen type kveld enn når man sitter foran TV-en eller nettbrettet, legger hun til.

I Møre og Romsdal er marken utenfor rådhuset i Valldal en av plassene Friluftsrådet inviterer folk til å sove. Der stiller de med lavvoer og bålpanne. De håper mange kommer og tar med sovepose, liggeunderlag og mat og drikke.

En av dem som har meldt sin ankomst i Valldal er biskop Ingeborg Midttømme.

Skal på pilegrimsvandring

Ingeborg Midttømme

BISKOP: Ingeborg Midttømme skal på pilegrimsferd søndag.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Biskopen håper mange blir med henne og sover ute i Valldal. Klokken åtte søndag morgen starter en pilegrimsvandring fra Sylte til Gudbrandsjuvet. Dagen markeres også med åpning av den nye pilegrimsleden mellom Valldal og Dovre.

– Det er en merket rute der vi vet generasjonene før oss har gått. Forskjellen på en natursti og en pilegrimsled er at de som går der er på vei mot et hellig mål. Det spennende med en pilegrimsvandring er kombinasjonen av en fysisk vandring og en indre, åndelig, mental vandring, sier Midttømme.

Olav den hellige var på flukt i dette området i 1028 og det er den leden som markeres søndag. Vandringen er åpen for alle og biskopen håper mange blir med.

– Det er et kjempefint mål for dem som ikke vet hva de skal gjøre den dagen. Om man synes det er tidlig å starte klokken 8 fra Sylte havn, kan man koble seg på senere, sier hun.