Tror Romsdal kan følge etter Nordmøre

Ordfører i Molde, Torgeir Dahl, sier at han tror Romsdal vil følge etter Nordmøre, om de trekker nordover til Trøndelag.

Torgeir Dahl

Torgeir Dahl er ordfører i Molde.

Foto: Terje Reite / NRK

Olav Gjerland

Olav Gjerland er banksjef i Sparebank 1 og styreleder i Molde næringsforum.

Foto: Roar Strøm/NRK

Der næringslivet på Nordmøre ønsker seg nordover til Trøndelag, tror flere sentrale aktører i Romsdal at fylket også kan stå sterkt på egenhånd.

Det kom frem under den årlige Romsdalskonferansen torsdag.

– Romsdal vil definitivt fortsette å være en del av Møre og Romsdal, helst slik som det er i utgangspunktet. Begrunnelsen er enkel: Det er her du finner industrien, det er her du finner eksporten, det er her du finner kulturen for det vi har vært opptatt av i 100 år, sier banksjef i Sparebank 1 og styreleder i Molde næringsforum, Olav Gjerland.

Og får støtte av ordfører i Molde, Torgeir Dahl.

– Vi er en sterk region i kraft av at vi er produserende, vi er et av de største eksportfylkene, og vi blir tatt hensyn til i nasjonal politikk. Vi kan greie oss godt fremover, men vi er avhengig av det som skjer rundt oss, mener han.

Kan gå samlet til Trøndelag

Romsdalskonferansen

Det var mange fremmøtte under Romsdalskonferansen.

Foto: Roar Strøm/NRK

Og noe av det som har skjedd rundt Møre og Romsdal er at fylkesordføreren i Trøndelag har gitt klar beskjed om at Romsdal ikke er velkommen dit.

– Jeg har hørt dette før. Tore Sandvik er en frittalende og innimellom provoserende person, og han har gitt klar beskjed om at Romsdal og Molde ikke er velkommen til Trøndelag. Nå er det heldigvis ikke han som skal bestemme hvordan den nye regioninndelingen skal være, er Dahls svar til det.

Ordføreren tror at Romsdal vil følge etter Nordmøre om de trekker nordover til Trøndelag.

– Hvis det skulle skje en deling av fylket, vil jeg anta at vi nokså samlet ser for oss at vi går mot Midt-Norge, sier Dahl.

Han frykter ikke en deling av fylket, men tror det beste vil være at Møre og Romsdal består som det er i dag.

– Jeg er ikke så veldig bekymret på kort sikt. Vi kan greie oss godt på egen hånd fremover og vi greier oss godt slik det er i dag. På lenger sikt er vi avhengig av det som skjer rundt oss, mener han.