NRK Meny
Normal

Vil at Hareid-Sulesund skal få riksveistatus

Frank Sve (Frp) mener kun staten kan løse fergeproblemene på Hareid- Sulesund. Han mener regjeringen bør få fortgang i å gjøre om Hareid-Sulesund til riksvei.

Ferjekaos på Hareid

Det har til tider vært fullt kaos på sambandet Hareid-Sulesund hittil i år.

Foto: Tipsar

Frank Sve (Frp) har torsdag bedt om å få møte regjeringen om problemene på Hareid-Sulesund. Han har vært i kontakt med statssekretær i Samferdselsdepartementet, Bård Hoksrud, og vil nå be regjeringen om å gjøre sambandet mellom Hareid og Sulesund om til riksvei.

Ferjestrekningen mellom Hareid og Sulesund er en av de mest trafikkerte strekningene i Norge. Siden nyttår har det vært spesielt store problemer på sambandet. Da ble bilferga «Ullensvang» satt inn i sambandet ved årsskiftet. Denne ferga, som er bygd i 1986, er konstruert med bildekk i to høyder. Kritikken mot ferga har handlet om høy alder, og at av- og påkjøring tar lang tid.

Tirsdag 27. januar ble denne ferga satt ut av drift etter et motorhavari, og Norled satt da inn ferga «Høgsfjord» i sambandet.

Det satte igjen sinna i kok for passasjerene. For reserveferga tar 44 færre biler enn det «Ullensvang» gjør og mange reisende har hver dag blitt stående igjen på fergeleiet.

Vil ha fortgang

Frank Sve

Frank Sve (Frp) sitter i samferdselsutvalget i Møre og Romsdal.

Foto: Lena Høyberg / NRK

Sve mener nå at det er staten som må løse situasjonen, og sier at han er flau for at han ikke er kommet på dette forslaget før.

For det er besluttet at E39 skal gå over Hafast. Og siden både Kvivsvegen og Volda-Folkestad har fått status som riksvei, mener Sve at det samme prinsippet må gjelde for Hareid-Sulesund og Festøya-Solevågen.

– Begge disse sambandene bør være riksveier fremover. I hvert fall inntil fjordkryssingen er bygd, sier Sve.

Sve mener det er åpenbart når man ser på trafikkutviklingen over Hareid-Sulesund at sambandet må få samme status som Volda- Folkestad og Molde-Vestnes og Halsa-Kanestraum har.

– Riksveinettene har nye ferger med 20-minutters avganger og det skulle bare mangle at det nest største sambandet i Møre og Romsdal får det samme. Det er det kun staten som kan gjøre noe med, sier Sve.

Positive reaksjoner

Han vil nå møte statssekretær Bård Hoksrud for å be staten ta over ansvaret.

– Hokksrud sier at han vil prøve å få til et møte så fort som mulig der vi selvsagt må ha med de andre stortingsrepresentantene fra Møre og Romsdal, og kanskje statsråden også.

Sve ser samtidig at det er store økonomiske konsekvenser for å få gjennomført ideen. Sambandet må føres over fra fylket til riksveisambandet, og skal det bli et bedre samband må det ut på anbud.

– Dette sambandet er minst like viktig som Molde-Vestnes. Hafast er valgt fordi bindingene med Søre Sunnmøre og de store byene er så viktig. Og når de har besluttet at E39 skal gå over dette sambandet, så er de nødt til å ta over denne strekningen, mener Sve.

Riktig tid

Sve mener det er akkurat riktig tidspunkt å komme med forslaget på.

– Nå jobbes det frem mot statsbudsjettet for 2016, og derfor er det viktig å få denne saken opp og frem. Vi ser at Møre og Romsdal fylke sliter med å løse sine fergeutfordringer. De makter det ikke. Den eneste aktøren som kan gjøre det er regjeringen og staten, sier Sve.