NRK Meny
Normal

Vil at det private skal finansiere ny skole

Herøyreder, Per Sævik, vil være med og bidra til at Herøy får ny videregående skole. Fylkesordfører Jon Aasen er klar på at det private ikke får sette premissene for skoletilbudet selv om de er med og finansierer.

Per Sævik

REDER: Per Søvik håper det private næringslivet kan være med å finansiere en ny skole i Herøy.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Jon Aasen

FYLKESORDFØRER: Jon Aasen mener det er uproblematisk at næringslivet er med å finansiere en ny fylkeskommunal skole.

Foto: Trond Vestre / NRK

Reder i Herøy, Per Sævik, håper næringslivet kan betale for byggingen av en ny videregående skole i Herøy, skriver Vestlandsnytt.

– Jeg vil tro at alle ser at Herøy har behov for en ny skole. Og en skole som er med på å stake ut kursen for fremtiden til våre unge. I lys av det håper jeg at dette er noe vi kan få til, sier Sævik til NRK.

Han mener at prosjektet hadde vært lettere å gjennomføre hadde det vært bedre tider i oljebransjen, og er usikker på når skolen kan stå klar.

– Det beste er om næringslivet synes dette er interessant, vil være med og at vi kan sette i gang og bygge. Det er fort en investering på størrelse med en halv supplybåt. Det vil si 200–250 millioner kroner, sier rederen.

– Det er uproblematisk

Den gamle skolen er gammel og nedslitt, og fylkestinget åpnet tidligere i sommer for forskottering fra det private næringslivet.

– Både jeg og fylkestinget er positive da skolen allerede ligger inne i økonomiplanen, slik at det ikke er noen sniking i køen eller at kapitalen setter andre skoler i skyggen. Her er det bare snakk om å være raskt på banen og få en ny videregående skole i Herøy, sier fylkesordfører Jon Aasen.

Han sier at næringslivet ikke får sette premissene for planleggingen av skolen, men at det er fylkeskommunen som er ansvarlig for prosjektet. Han mener det ikke er problematisk at næringslivet er med og finansierer.

– Det er uproblematisk, for de premissene ville de uansett kunne sagt noe om. Vi kan ikke ha en videregående skole i Herøy der næringslivet sier at linjevalget er helt meningsløst. Det skulle bare mangle at det private mener noe om det videregående skoletilbudet, som de skal benytte seg av kompetansen til, mener Aasen.

Plan Herøy vidaregåande skule

Slik ser Møre og Romsdal fylkeskommune for seg at det nye skolebygget skal ligge, mellom de eksisterende skolebygningene i vest og badeland og idrettshall i øst.

Foto: Illustrasjon/planteikning / Møre og Romsdal fylkeskommune