– Viktig å få mindre tabu rundt prostata­kreft

Hver dag dør tre menn av prostatakreft i Norge. Nå får menn sin egen sløyfe-aksjon for å spre kunnskap om sykdommen.

Nils Petter Sjøholt og Jan Erik Syvertsen

Nils Petter Sjøholt og Jan Erik Syvertsen vil at flere skal snakke om prostatakreft.

De møtes ofte for å gå tur. Praten går lett, men temaet er alvorlig.

– Vi snakker om livet vårt og hvordan det går med familien, men også om kreftdiagnosen og sjukdommen vår, sier Jan Erik Syvertsen.

Jan Erik Syvertsen

Jan Erik Syvertsen er rammet av prostatakreft og er opptatt av en holdningsendring om prostatakreft.

Foto: Gunhild Sætre / NRK

Både han og Nils Petter Sjøholt er rammet av prostatakreft som er den mest utbredte kreftformen av alle. En av åtte menn rammes i løpet av sin levetid. Likevel synes mange den er vanskelig å snakke om.

Nils Petter Sjøholt

Nils Petter Sjøholt sier at menn er dårlig å snakke om kropp og følelser.

Foto: Gunhild Sætre / NRK

– Når det er snakk om våre nedre og edlere deler så har vi veldig vanskelig for å snakke om det. Det medfører følelser, og det er vi dårlig på. Derfor er det viktig at vi som har fått sjukdommen er åpen om det, og at vi forteller og får avmystifisert det, sier Sjøholt.

Får komme på prostata-skole

Eivind Stavang

Eivind Stavang er stråleterapeut ved Ålesund sjukehus.

Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK

Når diagnosen er satt kommer frykter for alt den fører med seg. Ved kreftavdelingen i Ålesund får både den syke og de pårørende informasjon på prostata-skolen.

– Det ligger mye informasjon på nett, men vi ønsker å ha dette tilbudet slik at vi kan gi litt mer skreddersydd informasjon i forhold til det vi mener de trenger å vite, sier Eivind Stavang.

De to turkameratene som har opplevd å få diagnosen er enige om at en kreftdiagnose påvirker en hel familie.

– Får man kreft så er det så alvorlig, og det setter en person i en situasjon der man opplever en krise i livet, og det må man bearbeide helt til man dør, sier Syvertsen.

Viktig å informere

I nærmere 20 år har en rosa sløyfe signalisert støtte og solidaritet med dem som er rammet av brystkreft.

Blå sløyfe-aksjonen som starter nå skal sette større fokus på prostatakreft. Den blå sløyfen er et resultat av samarbeid mellom kreftforeningen og prostatakreftforeningen. I første omgang er den ikke tenkt som en innsamlingsaksjon, men på sikt håper de det vil gi mer penger til diagnostisering og forskning. Sjøholt og Syvertsen håper blå sløyfe- aksjonen skal få like stor oppmerksomhet som rosa sløyfe har fått.

– Når vi vet at prostatakreft er den største kreftformen her i Norge, og at det dør tre per dag, da er det viktig at vi får gått ut og informert om dette, sier turkameratene.