Hopp til innhold

Ivrige dugnadsfolk kan ødelegge naturen

Tanken er alltid god, men resultatet kan bli katastrofalt når glade amatører skal bygge turstier i norsk natur. Statsforvalteren ber dugnadsfolket skaffe seg eksperthjelp.

Ved et lite vann et stykke inn i skogen på Frei i Kristiansund, ligger ei drøyt to meter bred steinfylling. Den følger berghammeren og strekker seg litt ut i vannkanten.

Leif Furre fra Freimarkas venner

Leif Furre er leder for dugnadsgruppen Freimarkas venner. Sammen har de i flere år bygget turstier og gapahuker som folk kan benytte.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Det var her det skar seg for dugnadsgjengen. Freimarkas venner hadde laget over 15 kilometer tursti og skiløyper før de feilet på disse 15 meterne.

– Jeg fikk tak i noen steinmasser som egnet seg så ypperlig, og da brukte jeg de. Det er de som kaller meg «Fort gjort».

Mannen med tilnavnet «Fort gjort» heter egentlig Leif Furre. Pensjonisten er leder for dugnadsgjengen som bruker mye av sin tid til å tilrettelegge naturen for andre.

Ved Setervatnet hadde Freimarkas venner søkt om en smal sti med de naturlige massene som allerede lå der.

Men så fikk altså Furre tak i steinmasser.

Og stien ble til en vei.

Små inngrep kan ha store konsekvenser

– Når folk blir ivrige, så hender det at de gjør ting de ikke burde, sier Kristin Eide. Hun jobber på miljøvernavdelingen hos Statsforvalteren i Møre og Romsdal.

Kristin Eide, senioringeniør i miljøvernavdelingen hos Statsforvalteren i Møre og Romsdal.

Kristin Eide er senioringeniør ved miljøvernavdelinga hos Statsforvalteren i Møre og Romsdal.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

– Selv små inngrep kan få store konsekvenser for artene som holder til der. I verste fall kan en liten steinfylling bety slutten for en art.

200 nye turløyper

I Møre og Romsdal har det de siste 20 årene blitt gitt støtte for å etablere nær 200 turløyper ute i naturen. Utviklingen har vært enorm. Og bak hvert prosjekt står frivillige med gode hensikter, men kanskje manglende kunnskaper ifølge Eide.

Turstier bygges i dag ofte også som skiløyper og må være brede for å få plass til tråkkemaskinene.

Turstier bygges i dag ofte også som skiløyper og må være brede for å få plass til tråkkemaskinene.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

– Forskjellige typer sopp, frosk eller padder kan holde til i et lite vann. Det kan være så mye som folk ikke vet om.

Derfor mener Eide det er viktig at de bruker de ekspertene som kommunene sitter med. Tett kontakt med miljøavdelingen hos kommunene er en sikker vei til suksess i slike prosjekter, ifølge Eide.

Ber om tilgivelse

For stibyggerne ved Setervatnet er det for seint. Den ulovlige veien ligger der. De har allerede fjernet noe av den, men håper på tilgivelse for de siste 15 meterne.

– Vi har søkt på nytt og håper at den kan ettergodkjennes slik den ligger i dag. Hvis ikke må karene bare ta opp igjen alt sammen, sier Furre og sparker litt i de løse steinmassene.

– Tanken var god. Men noen ganger skal du tenke deg om en gang til.

Leif Furre fra Freimarkas venner

Freimarkas venner håper på godvilje fra kommunen og at fyllingen kan godkjennes i etterkant.

Foto: Eirik Haukenes / NRK