NRK Meny
Normal

Broren var på jobb da kjempebølgen tok liv

Kristin Maaseides bror fikk kjenne kreftene av kjempebølgen i Nordsjøen. Nå venter familien på å få han hjem.

Cosl Innovator

ULYKKE: Riggen COSL Innovator, som jobber for Statoil på Troll-feltet i Nordsjøen, ble offer for uværet onsdag ettermiddag.

Foto: Kristian Eidesvik/Studio Eidesvik

Sent onsdag kveld fikk Maaseide en sms fra moren. Riggen som broren jobber på hadde blitt truffet av en kjempebølge. Én mann mistet livet.

Maaseide og familien fra Ålesund hadde vært i selskap hele kvelden, og ikke fått med seg nyhetene. Det forandret seg raskt.

– Vi så med en gang at det var en veldig dramatisk situasjon. Vi ble veldig redde og engstelige, og fikk et voldsomt behov for å vite mest mulig om det som skjedde, sier hun torsdag ettermiddag.

Dødsulykke

Kristin Maaseide

Broren til Kristin Maaseide var om bord på riggen som ble offer for naturkreftene kvelden før nyttårsaften.

Foto: Privat

Søsteren ble sittende på nett for å samle informasjon. En mann i 50-åra døde og to ble skadet da en stor bølge traff boreriggen COSL Innovator.

Det var 106 personer om bord i riggen da den ble truffet av bølgene. Dødsulykken skal ha skjedd ved at brottsjø slo inn i boligkvarteret på plattformen, som lå i et område som ble hardt rammet av uværet.

Maaseide beskriver broren som en optimist, og onsdag kveld fikk hun endelig livstegn fra han. Broren reiste ut like før jul og skulle være ute i to uker.

– Han sendte meg en melding via Facebook der han forklarte at riggen går for egen maskin mot land i 1,8 knop og at han har det bra.

Totalt ble 44 personer evakuert etter ulykken. Med 62 arbeidere fremdeles om bord går den skadde oljeriggen for egen maskin til Sotra nyttårsaften. Ifølge kapteinen er det venta at den når frem til CCB-basen på Ågotnes torsdag kveld.

– Skremmende

Maaseide og familien hennes tenker på mannen som mistet livet og de som ble skadet i ulykka.

– Det er en forferdelig skremmende situasjon. Jeg trodde ikke at oljeriggen kom til å få så store skader av bølger. Men det er godt å tenke på at sikkerhetsprosedyrene i etterkant fungerer.

Det er seks år siden forrige dødsulykke på norsk sokkel. Det er en risikofylt jobb - det har Maaseide hatt i tankene mange ganger.

– Det har alltid lagt i bakhodet. Men jeg har egentlig vært mer bekymra for helikopterturene til og fra jobb. Det er farlig, men man kan ikke tenke på det til daglig. Da blir man sprø, sier hun.

Nå venter hun og resten av familien på at broren skal komme trygt hjem.

– Han er en positiv person, men det må gå inn på han også - å miste en kollega.

NRK har ikke fått kontakt med broren til Kristin Maaseide torsdag ettermiddag.