Venter ny økning i bevegelsene i Mannen

ÅNDALSNES (NRK): Regn, høye temperaturer og snøsmelting gir, ifølge NVE, trolig økende bevegelser i fjellet Mannen lørdag kveld. Det siste døgnet har fjellet beveget seg én centimeter i øvre del.

Mannen

Lørdag ettermiddag: Sivilforsvaret holder fortsatt vakt ved fjellpartiet Mannen. Det regner og snøen smelter. Det kan føre til at bevegelsene i fjellet øker lørdag kveld.

Foto: Terje Reite / NRK

Kari Øvrelid, regionsjef i NVE

Kari Øvrelid er regionsjef i NVE.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Lørdag ettermiddag regner det tett i Romsdalen. Fra bunnen av dalen kan man se vann fosse ned fjellsiden. Mye av snøen i høyfjellet har smeltet på få timer.

Det går en varmebølge over Vestlandet. Ute i lavlandet ved kysten er det målt hele 20 varmegrader. På fjellet Mannen merkes varmebølgen ved at det er 9 grader lørdag formiddag. I tillegg er det ventet regn utover dagen.

De siste ukene har tilførsel av vann i området ført til økning i farten på utglidningen. Perioden med lavere fart har vært sammenfallende med minusgrader i området.

Mer vann i fjellsprekkene

Lørdag presenterte Åknes Tafjord Beredskap og Rauma kommune en ny rapport om utviklingen ved Mannen. Her heter det at hastighetene nå er på 1 cm i døgnet i øvre deler og ca. 5 mm i nedre del. Bevegelsene har derfor vært relativt stabile de to siste døgn. Dette skyldes trolig lite nedbør med lite vanntilsig til det ustabile området.

– Det er fortsatt bevegelse i fjellet. Det har ikke stoppet opp. Nå er det mildt i fjellet, snøen smelter og det er et regndryss der. Dette vannet vil nå sildre ned gjennom sprekkene. Erfaringsvis tar det omtrent 12 timer fra vanntilførselen starter til fjellet reagerer på vannet, sier Kari Øvrelid i NVE til NRK.

Mannen graf 1. november

Fjellpartiet ved Mannen beveger seg fortsatt. Målingene som er med i rapporten strekker seg frem til klokka 12.00 på formiddagen 1. november. De forskjellige strekene viser de forskjellige målepunktene, og viser at bevegelsene de siste dagene har vært størst på målepunktene som ligger høyest oppe i fjellet.

Foto: Åknes Tafjord Beredskap / NVE

Fortsatt høy beredskap

Mannen

Lørdag ettermiddag: Sivilforsvaret holder vakt og lytter etter lyder fra fjellet.

Foto: Terje Reite / NRK

Det er meldt 2–5 mm nedbør de neste 12 timer. Nedbørsmålingene ved Mannen tilsier at snøsmeltinga tilfører fjellpartiet tilsvarende 10 mm nedbør. Nedbør og snøsmelting vil derfor kunne tilføre fjellpartiet en vannmengde på inntil 15 mm.

– Det er derfor grunn til å tro at vi kan få en økning i bevegelsene som følge av dette. Vi har nå stabile målinger, og ÅTB fortsetter med uendret beredskap, heter det i dagsrapporten fra Åknes Tafjord Beredskap.

Ny kunnskap hver dag

Geologene kan fortsatt ikke gi et klart svar på om fjellet vil fortsette å være i bevegelse i lang tid, om det vil stabilisere seg og stoppe eller gi noe tidspunkt for et eventuelt skred.

– Vi lærer mer om dette fjellets bevegelser for hver dag som går. Vi vet ikke om bevegelsene vil stoppe, eller eventuelt hvilket tidspunkt det vil stoppe opp. Det viktige er at fjellets bevegelser IKKE har stoppet og at vi fortsatt ser en tydelig bevegelse i fjellet, sier Øvrelid.

Mannen 3. november