NRK Meny
Normal

Studentene forbereder seg på tøffe dager

– Mange vil ikke være til stede under rettssaken. De vil ikke møte gjerningspersonen, sier student Tor-Martin Myrdal. Han gikk på skole sammen med Anja Weløy Aarseth.

Akslasaken

Tirsdag starter rettssaken der en 24-åring er siktet for drapet på Anja Weløy Aarseth.

Cecilie Raknes

Cecilie Raknes har sterke minner fra leteaksjonen etter klassevenninnen ennå.

Foto: Tor Sivertstøl / NRK

Det er stille på Høgskolen i Ålesund før rettssaken, som starter tirsdag. En 24-åring er tiltalt for drapet på Anja Weløy Aarseth (21).

Nesten et halvt år er gått siden studentene deltok i leteaksjonen etter klassevenninnen. Minnene sitter sterkt i ennå.

– Jeg var med fra første stund og begynte å lete. Vi fortsatte helt til politiet ba oss om å avslutte, sier student Cecilie Raknes.

Tungt og vanskelig

Onsdag 28. august dro Anja Weløy Aarseth ut på joggetur. På formiddagen dagen etter ble 21-åringen meldt savnet av familien. I tre dager var hundrevis av letemannskaper fra blant annet politi, Røde Kors, Heimevernet, Høgskolen og frivillige ute og letet etter den savna studenten. Lørdag 31. august ble hun funnet drept.

Også student Tor-Martin Myrdal var med på leteaksjonen på byfjellet Aksla i Ålesund.

– Det var tungt og vanskelig, men vi visste at vi var ute og leita for en god sak. Vi gikk på en måte på autopilot hver eneste dag med et håp, sier Myrdal.

Tor Martin Myrdal

Tor-Martin Myrdal sier at noen av studentene vil se rettssaken, mens andre ikke orker se gjenrningspersonen.

Foto: Tor Sivertstøl / NRK

Åpent for publikum

En 24-åring er tiltalt for voldtekt og drap. Når rettssaken starter i Sunnmøre tingrett tirsdag, er den åpen for publikum. Mange av studentene orker ikke å være til stede, mens andre kommer til å møte opp.

– Det er aksept for begge deler. De har blant annet ikke lyst å møte gjerningspersonen og rippe opp igjen i det som skjedde, sier Myrdal.

Vil ha svar

Kristine Aarnes er leder i Studentparlamentet ved skolen og hun tror det blir noen tøffe uker fremover. Hun ser frem til å få litt mer svar på hvorfor det skjedde, og få en avslutning på saken.

– Nå blir det satt et punktum i saken, sier Aarnes.

Rettssaken skal etter planen vare fra tirsdag 11. februar til mandag 17. februar. 24-åringens forklaring er en av de første postene på programmet.

NRK følger rettssaken fra start til slutt, og den kan du følge på nrk.no, samt våre lokale sider nrk.no/mr. NRK vil også være til stede med radio og TV.