– Det kunne gått riktig ille

Ekstremværet Ivar viser krefter. Denne lastebilen veltet to ganger på vei over Rundebrua i Herøy kommune i ettermiddag.

Bil velta over Rundebrua.

Sjåfør Ruben Havåg veltet to ganger i autovernet over Rundebrua i Herøy på Sunnmøre.

Foto: Odd Magne Kvalsund / NRK

Ruben Havåg hadde så vidt startet på brua da han skjønte at han ikke hadde mulighet til å komme over grunnet den sterke vinden.

– Da jeg satte varebilen i revers for å snu og kjøre tilbake, kom det et vanvittig vindkast og presset bilen mot autovernet. Det kunne gått riktig så ille hvis bilen hadde bikket over autovernet. Heldigvis klarte jeg å få varebilen på fire hjul igjen. Jeg begynte å rygge, men da veltet bilen inn i autovernet igjen. Heldigvis klarte jeg å kjøre av brua før vindkastene tok meg igjen.

Rundebrua i ekstremværet Ivar

Slik så Rundebrua ut i ettermiddag, da Ruben Havåg ble tatt av vinden på brua.

Foto: Odd Magne Kvalsund

– Jeg ble litt skjelven

Uværet Ivar har denne formiddagen skapt store forsinkelser i både flytrafikk og fergesamband på Nordvestlandet og Sør-Trøndelag. Det er ventet at været skal avta på Sunnmøre utover ettermiddagen, men på Nordmøre herjer stormen fortsatt.

Ruben Havåg kjører for transportselskapet Transferd, og han sier til NRK at Rundebrua burde vært stengt tidligere.

– Jeg var veldig i tvil om jeg i det hele tatt skulle kjøre over brua. Jeg hadde kun en pakke i varebilen som skulle leveres på Runde, det gjorde nok varebilen lett. Jeg håper de har stengt brua for trafikk nå. Episoden var ekkel, og jeg ble litt skjelven, sier sjåfør Ruben Havåg.

– Gikk utrolig nok bra

Odd Magne Kvalsund kjørte bilen bak Ruben Havåg. Han var vitne til hele hendelsen, og han sier til NRK at forholdene var rimelig heftige over Rundebrua.

– Jeg kjørte bilen bak, plutselig veltet han. Han lente seg mot rekkverket på brua. Heldigvis var det ikke så mye vind at bilen veltet over autovernet. Jeg så at sjåføren hoppa ut, og fikk bilen ned igjen. Så satte han seg inn og skulle rygge tilbake mot meg, men da veltet han en gang til. Utrolig nok gikk det bra med både mann og bil begge gangene, forteller Odd Magne Kvalsund.

Forbereder seg på det verste

Det blåser nå full storm ytterst på kysten av Midt-Norge. Klokka 14.00 har vinden dreiet vestlig og slår nå inn over land. Ved Stad er det registrert målinger opp i 36 meter i sekundet. På Nordmøre og i Trøndelag er det ventet middelvinder som tilsier orkan i ettermiddag.

Nødetatene på Nordvestlandet forbereder seg nå på det verste, og i Kristiansund kommune har skolene sendt hjem elever før uværet Ivar traff byen.

– Etter klokken to kommer vi ikke til å sende noen barn hjem fra hverken skole, SFO eller barnehage. Hvis det er barn igjen etter at uværet har slått inn, vil disse bli tatt hånd om på skolen eller barnehagen inntil været tillater at de kan hentes, sier Petter Ingeberg i Kristiansund kommune.