NRK Meny

Vellykka integrering i Ørskog kommune

Statsråd Solveig Horne fikk fredag tips om hva som må til for at kommunene skal ta imot flere skal flyktninger.

Innvandringsministeren roser kommunene for å ha gjort godt arbeid i flyktningpolitikken. Men fremdeles venter tusenvis på å bli bosatt i en kommune. I dag fikk Statsråd Solveig Horne gode råd om hvordan bosette flere.

Barne-, likestillings- og inkluderingsministeren Solveig Horne roser kommunene for å ha gjort godt arbeid i flyktningpolitikken.

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Abdelkarim er fra Sudan, siden desember 2013 har han bodd i Ørskog kommune, der han blant annet har jobbet i Vaksvik barnehage.

– Det er veldig bra og folk er hyggelige, sier Abdelkarim Abkker Adam.

I Ørskog er Abdelkarim en av 25 flyktninger som har fått bolig og er i gang med å skape seg en ny tilværelse. Kommunene har vedtatt å ta imot fem til.

Solveig Horne

– Vi trenger at kommunene tar litt ekstra i, sier barne-, likestillings- og inkluderingsministeren Solveig Horne.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Antallet ekstra kvoteflyktninger fra Syria som ønskes velkommen av norske kommuner, fortsetter å øke. Det samlede tallet for 2015 og neste år er nå 2.210.

Barne-, likestillings- og inkluderingsministeren Solveig Horne roser kommunene for å ha gjort godt arbeid i flyktningpolitikken, men fremdeles venter tusenvis på å bli bosatt i en kommune.

– Det er store utfordringer og spesielt når vi vet at det sitter 5300 i mottakene og venter på en kommune å bo. Kommunene har gjort en historisk god bosettingsinnsats, men vi trenger at kommunene tar litt ekstra i.

Bedre opplæring

Horne har besøkt mange kommuner for å inspirere til å bosette flyktninger. Denne fredagen var det hun som fikk med seg gode råd om hva som skal til for at kommunen skal ta imot flere.

Bedre opplæring mens flyktningene er i mottaket, og samarbeid mellom kommuner er stikkord.

– Å ta imot flyktninger er veldig komplekst. Vi er veldig avhengig av å samarbeide godt internt i kommunen og med nabokommunene, sier Silje Vereide, flyktningkonsulent i Ørskog kommune.

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.