Birøkter Andreas Hollingsholm på Hollingen i Aukra, har akkurat avsluttet årets byttehandel med biene. Høsting av honning går ut på å ta honningen fra biene og erstatte den med sukkerlake.
– Dess mer jeg holder på med det her, til mer fasinert blir jeg, sier han.
Viktig jobb
Fasinasjonen for samspillet mellom bier og natur gjør at han vil være birøkter.
Og han mener det er en viktig jobb siden biene pollinerer frukttrærne i Norge.
– Det er kanskje den aller største jobben biene gjør i Norge. Bonusen er honningen, sier han.
Usikker bransje
Ekteparet Hollingsholm har produsert honning i over ti år på Hollingsholm gård. Men det er en usikker bransje.
– Det som er spesielt med birøkt er at noen år er det ikke honning i det hele tatt, mens andre år er det bra, forklarer birøkteren.
Men i år har det heldigvis vært et normalt godt år, ifølge Hollingsholm, så det har vært mye honning å sanke.
Bekymret over rekrutteringsvansker
Men midt i gleden over en god avling, så er birøkteren bekymret over en næring med store rekrutteringsvansker.
– Vi har hatt en tydelig nedgang av birøktere, ikke bare i fylket men på landsbasis. Når vi har medlemsmøter så tror jeg gjennomsnittsalderen er over 60 år, sier han.
– Hva kan gjøres for å bedre rekrutteringen?
– Det er en stor utfordring, men jeg tror folk må få være med og se, og drive birøkt, slik at de blir tent på den situasjonen, sier han.
Sammenligner honning med vin
Den ivrige birøkteren synes at noe av det som er så fantastisk med honning er at det nesten er som vin.
– Avhengig av hvordan året har vært så er det forskjellig smak på honningen. Og årets er kjempegod, smiler han.