NRK Meny
Normal

Vil ha flere birøktere

Birøkterne i fylket er snart ferdig med innhøsting og produksjon av årets honning. Så langt meldes det om godt honningår. Men rekrutteringen til næringen derimot - den er dårligere enn noen gang.

Birøkterane i fylket er snart ferdig med innhøsting og produksjon av årets honning. Så langt meldes det om godt honningår. Men rekrutteringa til næringa derimot - den er dårligere enn nokken gang.

Altfor få vil bli birøktere

Andreas Hollingsholm

Birøkter Andreas Hollingsholm.

Foto: Roar Strøm / NRK
Bikuber

Mener det er viktig å rekruttere flere birøktere.

Foto: Roar Strøm / NRK
Andreas Hollingsholm

Andreas Hollingsholm gleder seg hvert år til våren for å se dronningen legge tusenvis av egg i dognet.

Foto: Roar Strøm / NRK
Honningslynging

Fulle rammer med honning kan ha nesten to kilo honning i seg.

Foto: Roar Strøm / NRK
Honningkrukke

Hollingsholm mener god honning er som vin.

Foto: Roar Strøm / NRK

Birøkter Andreas Hollingsholm på Hollingen i Aukra, har akkurat avsluttet årets byttehandel med biene. Høsting av honning går ut på å ta honningen fra biene og erstatte den med sukkerlake.

– Dess mer jeg holder på med det her, til mer fasinert blir jeg, sier han.

Viktig jobb

Fasinasjonen for samspillet mellom bier og natur gjør at han vil være birøkter.

Og han mener det er en viktig jobb siden biene pollinerer frukttrærne i Norge.

– Det er kanskje den aller største jobben biene gjør i Norge. Bonusen er honningen, sier han.

Usikker bransje

Ekteparet Hollingsholm har produsert honning i over ti år på Hollingsholm gård. Men det er en usikker bransje.

– Det som er spesielt med birøkt er at noen år er det ikke honning i det hele tatt, mens andre år er det bra, forklarer birøkteren.

Men i år har det heldigvis vært et normalt godt år, ifølge Hollingsholm, så det har vært mye honning å sanke.

Bekymret over rekrutteringsvansker

Men midt i gleden over en god avling, så er birøkteren bekymret over en næring med store rekrutteringsvansker.

– Vi har hatt en tydelig nedgang av birøktere, ikke bare i fylket men på landsbasis. Når vi har medlemsmøter så tror jeg gjennomsnittsalderen er over 60 år, sier han.

– Hva kan gjøres for å bedre rekrutteringen?

– Det er en stor utfordring, men jeg tror folk må få være med og se, og drive birøkt, slik at de blir tent på den situasjonen, sier han.

Sammenligner honning med vin

Den ivrige birøkteren synes at noe av det som er så fantastisk med honning er at det nesten er som vin.

– Avhengig av hvordan året har vært så er det forskjellig smak på honningen. Og årets er kjempegod, smiler han.