NRK Meny
Normal

Vegdirektoratet opprettholder avslaget for Nordøyvegen

Vegdirektoratet opprettholder avslaget om å bygge tunneler som er så bratte som det som ligger i planene for Nordøyvegen. Men de åpner for å kunne godkjenne mindre stigninger. – Vi er positive, sier Frank Sve.

Veidirektoratet Nordøyvegen

En delegasjon med politikere fra Møre og Romsdal har i dag vært i møte med Vegdirektoratet. Fra venstre Frans Sve, Kristin Sørheim, Terje Moe Gustavsen og Jon Aasen.

Foto: Frode Berg / NRK

I mars ble det kjent at Vegdirektoratet satte ned foten for prosjektet, som via tunneler, skal knytte øyene i Haram og Sandøy til fastlandet. Nye forskrifter sier at ingen tunneler kan ha mer enn fem prosent stigning, og tunnelene som er planlagt har 10 prosent stigning.

Fredag var en delegasjon med politikere fra Møre og Romsdal i Oslo for å møte Vegdirektoratet.

Der fikk de beskjed om at avslaget om å bygge tunneler med ti prosent stigning blir opprettholdt.

– Det vi samtidig har sagt er at dersom fylkeskommunen bestemmer seg for det så er det anledning til å komme tilbake til oss med søknad om avvik der stigningen er mer enn fem men mindre enn ti prosent. Så har jeg lagt til at jeg ikke tror det er noe poeng å komme tilbake med et forsdag med 9 prosents stigning, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Se tv-saken her:

Vegdirektoratet opprettholder avslaget om å bygge tunneler som er så bratte som det som ligger i planene for Nordøyvegen. Men de åpner for å kunne godkjenne mindre stigninger.

– Det blir vei

Selv om Vegdirektoratet sier nei til så bratte tunneler som ligger inne i prosjektet forteller Frank Sve (Frp) at politikerne i delegasjonen er mer optimistiske enn tidligere.

– Ingen trodde at vi skulle få gjennomslag for ti prosent. Men vi er positive etter møtet. Vegdirektoratet sier til oss at de vil åpne for å godkjenne noe på et sted mellom 5–9 prosent, sier Sve.

Han mener det er en justering som er helt mulig å få til.

– Tunnelene er planlagt slik at det er en side som er ti prosent og den andre siden har lavere stigning. Derfor er det bare ett løp på to tunneler, slik det er nå, som må endres. Det er overkommelig, sier Sve.

Vet ikke hvor mye mer det vil koste

Sve vet ikke hvor mye mer dette vil koste prosjektet.

– Det vil koste en god del mer, men dette vet ikke vi hundre prosent før vi får kalkyler på det.

Sve mener uansett ikke at det er så mye at det vil true prosjektet.

– Nordøyvegen vil komme, mener han.

Han synes det er synd at de ikke hadde dette møtet med Vegdirektoratet for flere år siden.

– Nå vet vi hva vi har å forholde oss til, sier Sve.

Fylkesordfører Jon Aasen tror også det skal bli mulig å finansiere kostnadsøkningen nye justeringer vil medføre.

– Vi vet at vi kan bygge Nordøyvegen. Vi vet at vi får godkjent Nordøyvegen med noen justeringer og at det skal gå raskt. Det blir vei, sier Aasen.

Nordøyvegen
Foto: NRK

Les alt om Nordøyvegen her.