Vant tegneserieprisen

Tekstforfatter Øystein Runde fra Ulsteinvik har sammen med tegneren Geir Moen vunnet Kulturdepartementets tegneseriepris.

Øystein Runde, Geir Moen: De fire stor. Gyldendal 2007
Foto: Gyldendal

Kultur- og kirkedepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur ble utdelt fredag. Øystein Runde og Geir Moen fikk prisen for tegneserieboka

De fire store. Når de døde våkner.

Øystein Runde (f. 1979) er både tegner og forfatter.

Han er også mannen bak «Bjartmann», en superhelt med tilholdssted i Ulsteinvik. Runde har dessuten skapt serien «Margarin» sammen med Kristopher Schau, og er bidragsyter i bladet Rocky.

I talen under prisutdelinga sa juryformann Geir Vestad bl. a. dette om den prisbelønte tegneserieboka:

De fire store er en kompleks, høyst utradisjonell og avgjort actionfylt historie som utvikles med utgangspunkt i norsk forfatterliv på slutten av 1800-tallet. Her er alternative skildringer av den norske litterære gullalderen, preget av en dristig tilnærming og et hardtslående visuelt uttrykk. Ibsen, Bjørnson, Kielland og Lie er omdiktet til superhelter, har base i en hemmelig hule under Stortinget og utfolder seg med en nærmest anarkistisk villskap. En har et inntrykk av at verken forfatter eller tegner har nektet seg noe som helst – inkludert en ganske innfløkt historie, fornøyelige absurditeter og skrudde slåsskamper.