Hopp til innhold

– Vanskelig å få kvalifiserte toppledere utenfor det sentrale Østlandet

Han skulle egentlig pensjonere seg, men er fortsatt toppsjef i møbelgiganten Ekornes. – Vi ville ha skaffet ny sjef på få måneder om vi holdt til på Østlandet, sier Nils-Fredrik Drabløs.

Han skulle egentlig pensjonere seg, men er fortsatt toppsjef i møbelgiganten Ekornes. – Vi ville ha skaffet ny sjef på få måneder om vi holdt til på Østlandet, sier Nils-Fredrik Drabløs.

Nils-Fredrik Drabløs er fortsatt toppsjef i Ekornes-konsernet, selv om de har lett etter ny sjef i ett år. – Det hadde vært lettere om vi var på Østlandet, sier han.

For å understreke den internasjonale og eksportrettede profilen til Ekornes tar administrerende direktør Nils-Fredriks Drabløs oss med rundt i fabrikklokalene.

Se her, sier han. Denne skal til Frankrike, denne skal til USA. Her borte er det varer som skal til Storbritannia. Varer til Frankrike står både der borte og her nede, sierhan og peker på stablene av møbelpakker som er klare for eksport.

Tore Ulstein

Tore Ulstein, president i NHO, bekrefter at Ekornes ikke er de eneste utenfor Østlandet som strever med å skaffe toppsjefer.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

– Må være samlende

Nils-Fredrik Drabløs er egentlig pensjonist. Og det er lenge siden Ekornes-konsernet startet letingen etter en ny toppsjef. Fortsatt har han ansvaret i dette konsernet som selger møbeler over store deler av verden. Flere målinger viser at Ekornes er av Norges fremste merkevarer.

Vi trenger en toppsjef som er samlende for dem som arbeider i bedriften, sier Drabløs.

– Lettere på Østlandet

Selv om bedriften lager møbler til internasjonale markeder, ønsker de en toppsjef som har nærhet til fabrikken i Sykkylven. De har vært på leting etter den rette lederkandidaten i nesten ett år.

Dersom vi hadde hatt hovedkontor på det sentrale østlandsområdet så hadde vi nok ikke brukt mer enn to, tre måneder på å finne ny leder, sier Drabløs.

– Kan kjenne oss igjen

Ekornes er ikke den eneste bedriften som sliter med å trekke til seg en toppleder som vil flytte ut av østlandsorådet.

Vi kan kjenne oss igjen i at det er vanskelig å rekkrutere toppledere i vår region. En av hovedgrunnene er at det er stor konkurranse om disse nøkkelpersonene, de med høy kompetanse, sier Tore Ulstein. Han er president i NHO og toppsjef i Ulstein Group.

– Rekruttering er viktig

Produksjonsbedriftene og Næringslivets Hovedorganisasjon mener det nå er nødvendig å satse på lederutvikling for å sikre videre drift med god lønnsomhet i norske virksomheter.

Det er viktig å få rekruttert gode folk på alle nivåene i bedriftene. Dette er viktig for å kunne utvikle bedriftene til det potensialet de har, sier Tore Ulstein. Vi skal få gode resultat om vi har fokus på dette og jobber målbevisst med det, legger han til.

Ved Høgskolen i Ålesund, står ungdommer i kø for å utvikle seg til å bli ledere. 1200 ungdommer er med på Ocean talent Camp for å få innblikk i hvilke arbeidsplasser som finnes i området. Flere drømmer om å bli toppledere, ikke minst innenfor maritim sektor.

Vi vil bli gjerne utvikle oss til toppledere, sier Amalie Jacobsen Dyrkorn. Hun er en av deltakerne på Ocean talent camp på Høgskolen i Ålesund.

– Vi vil bli ledere

Samtidig, ved Høgskolen i Ålesund, står ungdommer i kø for å utvikle seg til å bli ledere. 1200 ungdommer er med på Ocean talent Camp for å få innblikk i hvilke arbeidsplasser som finnes i området. Flere drømmer om å bli toppledere, ikke minst innenfor maritim sektor.

Jeg blir gjerne toppleder, sier Amalie Jacobsen Dyrkorn til NRK. Hun er en av deltakerne på Ocean talent camp. Hun vil videreutdanne seg som ingeniør og ser for seg en topplederstilling innen de maritime næringene i fremtiden.

Og næringslivet påpeker nå hvor viktig det er å få fart i rekrutteringen. Lederen for Maritimt Forum Nordvest, Arnfinn Ingjerd, sier at rekrutteringen er god, men at det likevel er store utfordringer.

Vi har behov for mange nye personer. Vi trenger en til to nye medarbeidere hver dag i ti år fremover. Rekruttering er en svært viktig sak, sier Ingjerd til NRK.