Van Morrison til Moldejazz

Van Morrison kommer tilbake til Moldejazz 22 år etter han var der sist. – Han er en av våre aller største nålevende artister, sier festivalsjefen.

Da festivalsjef Hans-Olav Solli møtte pressen onsdag hadde festivalledelsen allerede på forhånd varslet at de ville slippe en verdensartist til Moldejazzen 2018.

Hans-Olav Solli

Festivalsjef Hans-Olav Solli sier at når den riktige artisten er tilgjengelig da slår de på stortromma.

Foto: Roar Strøm / NRK

– Jeg har ofte lurt på hvordan det vil være å ta tilbake en artist vi har hatt tidligere på Moldejazz, sa Solli da pressekonferansen begynte. Etter å ha ramset opp store navn som har besøkt festivalen tidligere år avslørte festivalsjefen at de i år henter tilbake Van Morrison som opptrådte under Moldejazz for 22 år siden.

– Ikke bare var konserten hans legendarisk, men den inntredenen han hadde sammen med Bob Dylan er en av de tingene som har gjort at Moldejazz har vært omtalt for mye mer enn bare jazzen. Det har vært helt spesielle konsertopplevelser her og konstellasjoner som ikke har skjedd mange andre steder i verden.

– En av våre største nålevende artister

Van Morrison

18.juli spiller Van Morrison på Romsdalsmuseet under Moldejazz.

Foto: THOMAS SAMSON / Afp

Van Morrison har vunnet to Grammy-priser og har blitt nominert fem ganger. I tillegg er han skrevet inn i både Rock And Roll Hall of Fame og Songwriters Hall of Fame.

Van Morrison er 72 år, men har gitt ut to plater i løpet av det siste halvåret i 2017. Solli sier at artisten favner bredt og har sin egen gjenkjennelige stil. Selv om mange vil kalle ham en bluesartist mener festivalsjefen han er mye mer.

– Han er også en rockeartist, en popartist så han har sin helt egen stil. Han har en veldig stor sangkatalog og er veldig folkekjær.

Kjørte artisten forrige gang

Svein Åge Johansen

Festivalsjåfør Svein Åge Johansen ettersendte mobiltelefonen tiol Van Morrison som han glemte i bilen i 1996. I sommer skal ha spørre om artisten fikk den tilbake.

Foto: Roar Strøm / NRK

En av de som fikk møte artisten forrige gang han var i Molde er Svein Åge Johansen som har vært festivalsjåfør for Moldejazz i 33 år. Han hadde ansvaret for å kjøre Van Morrison da han var i byen i 1996.

– Han var en skikkelig ordentlig gubbe å ha på besøk. Det var liv fra han kom til han dro.

Han gleder seg til å få kjøre rundt på stjernen igjen.

– Han representerer en musikkstil som jeg er veldig glad i, så jeg synes det var et veldig godt valg, sier Johansen.

Spent på trekk-kraften

I 2015 ble knutepunktordningen vedtatt nedlagt og fra 2018 av må nå alle festivaler søke støtte fra Kulturrådet. Festivalsjef Solli sier at det derfor er ekstra viktig at de sikrer at de har gode billettinntekter, og det gjør at de er ekstra spent på publikumresponsen. Dette blir den eneste konserten Van Morrison gjør i Norge i 2018.

– Vi håper dette skal være en nasjonal begivenhet. Han gjør gode konserter.

Det er plass til fem tusen på konserten og Solli håper den vil bli utsolgt. Det er ikke kjent hvem som vil varme opp for Van Morrison enda.

Fra før er det blant annet kjent at Di Derre, Ingebjørg Bratland, Adam Douglas, Hudson, Donny McCaslin og Trondheim Jazzorkester & the Maxx skal spille under sommerens jazzfestival. Maria Schneider er årets Artist in Residence.