NRK Meny
Normal

Vaksinerte ung jente uten lov

Helsestasjon vaksinerte ei ung jente som ikke skulle vaksineres. Nå får de refs.

Vaksine

ILLUSTRASJONSBILDE: Ung jente ble vaksinert mot foreldrenes ønske.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

En kommunal helsestasjon i Romsdal får kritikk fra fylkeslegen etter at ei helsesøster satte vaksine på ei svært ung jente uten samtykke fra foreldrene.

Grunnen til at feilen skjedde var problemer med helsestasjonen sine dataprogram, og manglende sjekk av journalen til pasienten.

– Det vi har konkludert med i denne tilsynssaken er at helsepersonellet har brutt kravet til forsvarlighet fordi det ikke var innhentet samtykke til å sette denne vaksinen, sier assisterende fylkeslege i Møre og Romsdal, Cato Innerdal.

Foreldrene meldte fra

Det var foreldrene til barnet som meldte saken til fylkeslegen etter at de fikk vite at barnet var vaksinert mot deres vilje. Ifølge fylkeslegen var det også journalført at jenta ikke skulle ha vaksinen.

Da hun fikk vaksinen var det andre enn foreldrene som fulgte henne til helsestasjonen.

– Helsepersonellet har forklart at man på forhånd ikke hadde satt seg tilstrekkelig inn i saken, sier Innerdal.

– Skal ha samtykke fra pasienten

Helsestasjonen hadde også datatekniske utfordringer med registreringsprogrammet for vaksinasjoner, og derfor ble informasjonen om at foreldrene ikke ville at jenta skulle ha denne vaksinen, oversett.

– Det vi understreker med denne saken er noe som Statens helsetilsyn også har sagt i flere tilsynssaker – skal man yte helsehjelp så fordrer det at man har samtykke fra pasienten. I denne situasjonen forelå det klar informasjon om at foreldrene ikke ønsket at denne vaksinen skulle bli satt, sier Innerdal.

Helsesøsteren som satte vaksinen ønsker ikke å kommentere saken.