NRK Meny
Normal

Værfast politihelikopter skaper bekymring

At helikopteret med varmesøkende kamera står værfast på Østlandet når det trengs i en krisesituasjon på Vestlandet skaper unødvendige vanskeligheter for politiet.

POLITIHELIKOPTER og NILSSEN

Politimester Arnstein Nilssen har flere helikopter på ønskelisten. I dag må han vente på støtte fra østlandet, og når været er dårlig blir det enda vanskeligere.

Foto: Kvale, Jens O. / SCANPIX

Mannskapet som deltar i leteaksjonen i Eikesdal i Møre og Romsdal må enn så lenge klare seg uten politihelikopteret. Det står nemlig værfast i Oslo.

– Det er helt klart at det svekker beredskapen til politiet, sier politimester i Nordmøre og Romsdal, Arnstein Nilssen.

Arnstein Nilssen

Politimester Nilssen er bekymret over helikoptersituasjonen.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Lang ventetid

Politiet i Nordmøre og Romsdal sendte en forespørsel om å benytte politihelikopteret allerede onsdag formiddag. Midt på dagen torsdag sto det fortsatt godt plantet på bakken i Oslo. Samtidig leter opp mot 60 mennesker etter en 58 år gammel mann som har befunnet seg i ulendt terreng på fjellet i Eikesdalen siden mandag.

– Politihelikopteret er en veldig god hjelper når det trengs. Et helikopter som står på bakken vil være en svekkelse, sier Nilssen.

Hvis helikopteret kommer seg av gårde, vil det ta ytterligere to timer før det ankommer leteområdet.

– Er beredskapen for dårlig?

– Det vil jeg ikke si. Vi får jo støtte fra helikopter, politihelikopteret også, men det er klart at når det er en krise på gang, så er to timer veldig lang tid.

Stort behov

Det er planlagt og vedtatt et beredskapssenter på Alnabru i Oslo, og politihelikopteret vil også få sitt tilholdssted der.

– Et helikopter vil bruke i alle fall et par timer fra Oslo og hit opp, og det er lang tid, det må vi bare erkjenne, sier politimesteren.

– Bør vi ha flere slike helikoptre?

– Ja, det skulle vi ønske at vi hadde i Midt-Norge og kanskje i Nord-Norge, men situasjonen er slik at helikopterstøtten befinner seg i Oslo og på Gardermoen til dags dato.