Ap og Sp er usikre på tilværelsen i opposisjon

Stortingspolitikerne i Arbeiderpartiet og Senterpartiet er spente på hvilken politisk påvirkning de får med den nye regjeringen.

Else-May Botten (Ap) og Jenny Klinge (Sp)

Arbeiderpartiets Else-May Botten og Senterpartiets Jenny Klinge er usikker på hverdagen i opposisjon.

Foto: Olaug Bjørneset / NRK

Etter åtte år med flertallsmakt må Ap og Sp forberede seg på et liv i opposisjon.

Jenny Klinge i Senterpartiet er usikker på hva den nye hverdagen vil by på.

– Foreløpig er jeg litt avventende og forsøksvis positiv til det som skal komme, men samtidig så er det viktig for oss også å være en tøff opposisjon for å unngå at det skjer endringer på viktige politikkområder som vi er imot, sier hun.

– Ønsker tilnærming til sentrum

En tydelig Arbeiderparti-profil og en tøff opposisjonspolitikk, er svaret fra Else May Botten i Arbeiderpartiet. Men det kan bli et langt liv i opposisjon med magre politiske resultater. Botten har tatt til orde for en tilnærming til Kristelig Folkeparti. Regjeringsplattformen til Høre og FrP forsterker ønsket og troen på dette.

– Ja det gjør det. Og det forsterker også fra KrF sin side å søke allianse med oss spesielt i forhold til landbrukspolitikken, kultur, klima og miljø, sier hun.

– Frykter å havne på sidelinjen

Sp sier at de frykter at de kan bli parkert på sidelinjen.

– Men nå ble det ikke en flertallsregjering. Det gir flere muligheter. Vi kan være med på å danne flertall sammen med Frp og Høyre i saker vi er opptatt av, sier hun.

Klinge mener det er muligheter for konstellasjoner der de også får makt.

– Og det ønsker vi selvsagt å legge til rette for, sier hun.

– Vil en sånn regjeringsplattform som nå er lagt frem øke muligheten for Sp til å finne løsninger med KrF og Venstre?

– Ja og nei. Problemet nå er at KrF og Venstre vil danne flertall i mange saker sammen med Høyre og FrP. Og vi i sentrumspartiene er ikke nok til å danne noe flertall alene, sier hun.

Hun mener at det i beste fall vil bety at de på sikt står mer sammen, og ved neste valg kan gå sammen om en del saker i valgkampen.

– Men jeg er redd for at vi i denne perioden kommer til å oppnå svært lite sammen med dem, sier hun.