Hopp til innhold

Her er trolig en mårhund på Sunnmøre

Svartelista gjest på Sunnmøre. – Denne må vi bli kvitt så raskt som mulig, sier leder for de lokal jegerne.

Mårhund?

Er dette en mårhund?

Foto: Viltkamera

Arten ble første gang observert i Norge i Kirkenes i 1983. Ingen vet hvor mange dyr som finnes i Norge. Men alle er enige om at den er uønsket i landet.

Mårhunden, som vi kaller den, har altså få venner. Nå er den på sunnmørsbesøk.

Les om mårhund på svartelista

Fanget på viltkamera

Mårhund

Dette blidet ble tatt av mårhunden på Thomsens viltkamera.

Foto: Viltkamera

Det var Tormod Thomsen som fanget den sjeldne gjesten på sitt viltkamera.

– Vi er ganske sikre på at vi har fått bilde av en mårhund. Vi har flere bilder tatt på ulike tidspunkt om natten med snø som bakgrunn, sier Thomsen.

Nå har både han og jegerkollegaer studert de unike bildene, og sjekket sporene etter dyret.

– For oss er det viktig nå å få kontroll over utbredelsen av dette dyret. Det er viktig at vi får utryddet de, slik at mårhunden ikke får etablert seg med en levedyktig bestand i området. Vi venter nå på en tilbakemelding fra Naturforvaltninga om hvordan vi skal få utrydda dyret, sier Thomsen.

Skal utryddes

Jan Arne Bjørke er leder for jegerne på Bjørke i Ørsta hvor mårhunden er observert.

– Vi kan tenke oss å organisere jakt på dyret. Vi er ikke i tvil om at denne arten må fjernes, sier Bjørke.

Han kommer med en klar anbefaling til jegere som akkurat nå er i full gang med hjortejakta.

– Dersom dere observerer mårhunden, så skyt den, sier Bjørke.

Ikke første gang

Både Bjørke og Thomsen forteller om flere episoder de to siste årene med observasjoner av dyr som har vært vanskelig å artsbestemme.

– Under hjortejakta i fjor observerte vi et dyr som var vanskelig å artsbestemme. Vi studerte spora, men konkluderte ikke. Etter årets observasjoner og bilder av mårhund, er jeg ikke i tvil om at det var mårhund vi så i fjor også, forteller Thomsen.

Bjørke fortelle en historie om en kvinne som observerte et dyr som forsøkte å hoppe opp på en vedstabel uten å lykkes.

– Hun fortalte at hun observerte et revelignende dyr. Men en rev ville uten problem hoppet opp. En mårhund ville ha problemer, sier Bjørke.

Et sjelden dyr i Norge

Ifølge Wikipedia kalles også mårhund (Nyctereutes procyonoides), for vaskebjørnhund. Dyret er et rovpattedyr i hundefamilien.

I gjennomsnitt lever kun 1 % av mårhundene til de blir 5 år gamle. Maksimum levetid i vill tilstand er normalt 7–8 år, men i ekstreme tilfeller kan den bli opp mot 10 år gammel (i fangenskap 13 år). I Finland dør 88 % av mårhundene i løpet av første leveår.

Mårhunden har pelsmarkeringer og utseende som kan påminne om vaskebjørn (Procyon lotor), men den er ikke i slekt med denne arten. Den er et hundedyr som tilhører gruppen av hundelignende canider.

Mårhunden, som på avstand av og til kan forveksles med korsrev, har et lite hode med avrunda, relativt små ører. Snuten er spiss og revelignende. Kjevene er utrustet med 42–44 tenner.

Mårhunden hører opprinnelig hjemme i det østlige Asia (Nord-Kina, Nord-Vietnam, Korea og Japan), men arten ble tidlig introdusert til Øst-Sibir i Russland. Derfra ble den i perioden 1927–1957 spredd videre til Vest-Russland og (1928–1950) Ukraina.

Arten har så spredt seg videre fra disse stedene til store deler av Europa.

Første gang i Norge i 1983

I 1983 ble det i Jakobsnes øst for Kirkenes funnet et dødt eksemplar av arten. Dette var første gang arten ble registrert i Norge. Dyret hadde trolig falt ut over en skrent og slått seg i hjel.

Siden har arten spredt seg sørover. Det er uklart hvor mange mårhund det er i Norge. Alt tyder foreløpig at det er enkeltdyr og ikke noen bestand. Generelt er mårhund er uønsket i norsk fauna, og det er tillatt å jakte på den året rundt. Den står oppført på norsk svarteliste. (Wikipedia)