NRK Meny
Normal

Unødvendig tap av tid

Nettverket av miljøvernorganisasjoner bør bli en fast del av oljevernberedskapen i Norge, mener ornitolog Alf Ottar Folkestad.

Sjøfugl tilsølt av olje fra Full City

Sjøfugl tilsølt av olje fra Full City.

Foto: Åsmund Isaksen / SCANPIX

Etter forliset til bulkskipet Full City utenfor Langesund fredag, tok det to dager med samtaler og forhandlinger før miljøorganisasjonene fikk grønt lys til å forsøke å berge sjøfugl.

Alv Ottar Folkestad

Alv Ottar Folkestad

Foto: NRK

Dette er unødvendig tap av tid, mener Folkestad.

- Det er naturlig at innsamling og behandling av fugl er en integrert del av oljeberedskapen. Erfaringene viser at vi oppnår best resultat dersom vi kan sette i gang umiddelbart. Hvis vi kan begynne arbeidet med å berge fugl så snart de har blitt tilgriset har vi de beste prognosene på å kunne redde de.

- Tapte mye tid

Folkestad mener arbeidet med å redde sjøfugl kom altfor sent i gang etter forliset til bulkskipet Full City. Først søndag ettermiddag kom arbeidet med innsamling og vasking av sjøfugl i gang. Da hadde allerede 200 fugler blitt skutt etter oljeutslippet.

- Klarsignalet kom i går kveld, altså tre dager senere. Det vil si at vi tapte fire eller fem dager i forhold til om dette ble satt i gang med umiddelbart.

Video: Her tømmes skipet for olje

- Viktig å benytte kompetansen

Full City hadde 1000 tonn råolje og 380 tonn lettolje omborg. Miljøminister Erik Solheim vil nå invitere miljønettverket til samtaler om hvordan man vil håndtere slike ulykker i fremtiden.

- Jeg vil gjerne sette meg ned sammen med berørte instansene og organisasjoner og forsøke å finne frem til et godt system, basert på erfaringene fra Oslofjorden.

Solheim tror et nettverk av miljøorganisasjoner kan bli inkludert i beredskapsplanene for slike situasjoner i løpet av kort tid.

- Det er viktig at vi får en felles virkelighetsoppfatning om hvor mange fugl det er mulig å redde. Det viktigste er at folk med den beste kompetanse på sjøfugl i Norge er i stant til å kunne handle med en gang i en slik situasjon.

Les: Oljen flyter sørover