NRK Meny
Normal

Unik utsikt fra minihotell

Her er landskapshotellet i Valldal hvor gjestene vil få naturen nesten helt inn i senga.

Hotell i Valldal
Foto: Bernt Baltzersen / NRK

Neste sommer åpner Juvet landskapshotell i Valldal på Sunnmøre.

Krav til gjestene

Det blir stilt krav til gjestene som skal bo her. De må være med på et aktivt friluftsliv sammen med andre gjester, de må ha lyst til å bli kjent med både maten, menneskene og naturen i området.

Her er et av soverommene

Her er et av soverommene.

Foto: Bernt Baltzersen / NRK

Gudbrandsjuvet ligg like ved. Tusenvis av turister stopper her hvert år, og i forbindelse med Nasjonale Turistveger ville Statens vegvesen oppgradere og forbedre opplevelsen for folk.

- Der ble tanken om et landskapshotell født, sier Slinning.

Åpner neste sommer

Hver overnattingsgjest får sitt lille hotell.

Hver overnattingsgjest får sitt lille hotell.

Foto: Bernt Baltzersen / NRK

Den tidligere læreren og eiendomsutvikleren fra Ålesund ble reiselivsgründer. Neste sommer skal det være klart til å ta imot gjestene - som får sove i enkeltstående rom, hvert med sin spesielle utsikt.

I 20 år har Slinning vært fast gjest i dalen. Han er som innfødt å regne, og har et brennende engasjement for at det også skal bo folk her i framtida. Det var god drivkraft da ideen om landskapshotellet dukket opp.

- Motivet er å se om det går an å snu på de negative spiralene, og se om flere kan bosette seg i øvre Valldal i fremtida.

Lokalt engasjement

Landskapshotell i Valldal
Foto: Bernt Baltzersen / NRK

Allerede har hotellet gitt mye arbeid til lokale håndverkere. De syv rommene blir bygd så skånsomt mot naturen som mulig, uten dynamitt og gravemaskiner.

- Vi har løst det meste lokalt, og ikke bestilt inn fra kataloger. Dette faller godt inn i geoturismebegrepet. Dette skal komme lokalsamfunnet til gode, sier Slinning

Knut Slinning

Knut Slinning er næringslivsgründer og starter opp hotellet.

Foto: Bernt Baltzersen / NRK

Også drifta av hotellet skal baseres på råvarer og folk som hører til området.

- Man skal få følelsen av å bo i en gapahuk. Forskjellen er at man skal få mat og service. Vi skal fortelle historier fra gamle dager, og snakke om hvordan det vil bli i fremtida, næringslivsgründer Knut Slinning.