NRK Meny
Normal

Unge Høyre vil ha Tøsse som fylkesordfører

Unge Høyre foreslår Charles Tøsse som Høyres fylkesordførerkandidat ved valget neste år.

Charles Tøsse

Charles Tøsse er Unge Høyres førstevalg som fylkesordførerkandidat i Møre og Romsdal.

Foto: Trond Vestre / NRK

Tøsse har vært ordfører i Stordal siden 2003 og representerer Høyre i Møre og Romsdal fylkesting i dag.

– Han er en solid politiker med lang erfaring, han er veldig opptatt av utvikling i fylket, og han er spesielt opptatt av det som er en av de største utfordringene som vi har, nemlig frafallet i den videregående skolen. Dersom han blir valgt vil vi samarbeide med ham for å bekjempe frafallet i den videregående skolen, sier leder i Møre og Romsdal Unge Høyre, Peder Gjerstad.

Spenningsmoment

I 2011 var Helge Orten Høyres fylkesordførerkandidat. Han var nære på å ende opp som fylkesordfører, men Jon Aasen fra Arbeiderpartiet trakk det lengste strået.

Etter to år som gruppeleder for Høyre i fylkestinget ble Helge Orten valgt inn på Stortinget, og Anne Dyb Liaaen overtok som leder av Høyres fylkestingsgruppe.

Men Anne Dyb Liaaen har sagt nei til gjenvalg, og dermed er det store spenningsmomentet hvem som blir Høyres fylkesordførerkandidat ved valget neste år.

Foreslår Dahl på andreplass

Torgeir Dahl

Veteranen Torgeir er foreslått på andreplass av Unge Høyre.

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

I tråd med tradisjonen gjennomfører Møre og Romsdal en prøvenominasjon med forslag fra lokallagene og Unge Høyre. Som andrekandidat har Unge Høyre foreslått veteranen Torgeir Dahl som er ordfører i Molde og som har vært fylkestingsrepresentant siden 2003.

– Vi mener han er ekstremt dyktig og deler også mange av Unge Høyre sine verdier og synspunkt, særlig innenfor utdanning, sier leder i Unge Høyre, Peder Gjerstad.

Ønsker to Unge Høyre representanter

Monica Molvær

Unge Høyre vil ha Monica Molvær som Høyres tredjekandidat til fylkestingsvalget.

Foto: Trond Vestre / NRK

På tredje- og fjerdeplass vil Unge Høyre satse på Monica Molvær og Syver Hanken som begge er unge politikere. Molvær er gruppeleder for Høyre i Ålesund bystyre mens Hanken var leder i Møre og Romsdal Høyre 2013–2014.

I tillegg til Molvær og Hanken er Peder Gjerstad foreslått på en åttendeplass. Hanken og Gjerstad er de to Unge Høyre politikerne som ungdomspartiet selv ønsker å kjøre frem.

– Vi har et veldig sterkt ønske om å få med to Unge Høyre representanter i fylkestinget. Det er viktig for oss å ha en god aldersspredning. Lista vår er selvfølgelig preget av at vi vil ha unge folk med, samtidig har vi tenkt på helheten. Både Monica Molvær og Syver Hanken er svært talentfulle politikere, sier Gjerstad.

Waagen, Hammerø og Nakken

Per Magne Waagen som er varaordfører i Tingvoll er foreslått på femteplass, Kirsti Hammerø som sitter i fylkestinget i dag, er foreslått på sjetteplass mens fylkessekretæren i Møre og Romsdal Høyre, Heidi Nakken, er foreslått på sjuendeplass.

På niendeplass er Kirsten Gujord Meese foreslått mens ordføreren i Ørsta, Rune Hovde er foreslått på tiendeplass.

Høyre har i dag 11 representanter og er det neste største partiet i fylkestinget i Møre og Romsdal.