– Tenk alternativ ferie og spar mest mulig

Sommeren er her og mange unge føler seg fristet til å ta seg en ferie betalt med kredittkortet.

Karoline Brandal Hansen
Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Ifølge NTB kommer det frem i en undersøkelse som Sparebanken 1 har utført at nesten hver fjerde nordmann mellom 25 og 34 år regner med de må låne eller bruke kredittkort for å finansiere sommerferien. Samlet sett er en av ti nordmenn usikre på om de må låne penger eller bruke kredittkort for å ha råd til ferie.

Overraskende

Merete Wiig

Banksjef i Sparebanken Møre, Merete Wiig, sier at hennes inntrykk er at de aller fleste klarer å passe på kredittkortbruken. Men det kan være greit med kredittkort som en sikkerhet.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Banksjef i Sparebanken Møre, Merete Wiig, er overrasket over at det er så mange som benytter seg av denne muligheten.

– Mitt inntrykk er at både ungdom og voksne stort sett bruker kredittkortet sitt fornuftig, sier hun.

Hun forklarer at det blir nøye vurdert hvem som kan få kredittkort.

– Det er ikke alle som er kvalifisert. Og når de først er det, får alle rådgivning om hvordan det bør brukes, forklarer hun.

Betalte ferien med kreditt

NRK har vært i kontakt med flere som sier at de bruker kredittkort til å betale ferien. En av disse er ei 23 år gammel jente, som ønsker å være anonym. Hun har nettopp skaffet seg et slikt kort.

– Jeg fikk kortet mitt nå nettopp fordi jeg ønsket å reise på ferie, men det var også for å ha en sikkerherhet, forklarer hun.

Hun har allerede betalt tilbake beløpet.

– Siden det var første gangen jeg prøvde dette, var jeg litt nervøs. Jeg ringte for å få KID- nummeret før det kom i posten. Jeg ønsket å betale med én gang jeg hadde pengene, forklarer hun.

Kommer du til å kjøpe på kreditt igjen?

– Ja, det gjør jeg. Men jeg er glad jeg ikke visste om dette da jeg var student. Det er ikke rart mange føler seg fristet til å betale på denne måten, sier hun.

Spar litt

25 år gamle Karoline Brandal Hansen som er nyutdannet autorisert finansiell rådgiver i Sparebanken Møre, og tar master ved siden av å jobbe, oppfordrer folk til å tenke alternativt.

– Man trenger ikke reise på luksusferie om man ikke har penger. Da er det bedre å reise på hyttetur sammen med venner, eller ta turer i fjellet, sier hun.

Hun oppfordrer folk til å spare.

– Det er vanskelig å spare som student, men bare litt hjelper. Noen ganger vil folk sperre sparekontoen i nettbanken, slik at det er vanskeligere å bli fristet, forklarer hun.

Kredittkort som reserve

Også banksjefen kan ikke få sagt nok at det er sparing som må til, ikke et kredittkort.

– Bruk kredittkortet som reserve og bare kortsiktig.

Hun mener det kan forsvares når det er penger som helt sikkert kommer.

– Det kan for eksempel gjelde for studenter som må betale depositum på husleien, og vet at pengene fra Lånekassen kommer, sier hun.