Hopp til innhold

Ungdommer bekymret for egen fremtid

Videregåendeelevene ønsker å engasjere hverandre, og andre. Det tross alt gjelder deres egen fremtid.

Ulstein vidaregåande skule

Elevene Solveig Torgersen, Regine Smedshaug, Emilie Hansen og Maria Stave fra Ulstein vidaregåande skule.

Foto: Andrine Davidsen / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Da vi var mindre fikk vi høre at det ikke kom til å skje oss, men heller våre barnebarn. Men nå lærer vi at det kommer til å skje oss og påvirke vår fremtid, sier Emilie Hansen om klimaendringene.

Søndag forrige uke skrev NRK en sak om Ylva (4) og hennes fremtid. Om hvordan Norge ser ut i 2050. Da har disse jentene nettopp passert 50 år.

– Ungdom må engasjere ungdom

Det betyr at noe må gjøres for at ikke global oppvarming skal ødelegge hele jorden. Men alle jentene er enige om at engasjementet blant ungdom kunne vært større.

– Man hører om alt som skjer fra voksne, skolen og nyhetene, men jeg tror ungdom må snakke med ungdom for at det faktisk skal skje noen endringer, sier Regine Smedshaug.

Maria Stave forteller at én mulighet å engasjere ungdom på, kan være å starte Facebook-aksjoner.

– Samtidig må de som er engasjert fra før, prøve å engasjere andre. Hvis man er flere sammen om det, i stedet for at man forbedrer ting alene, blir forandringene større.

Livsstilsendringer

For å hjelpe til å forbedre både klima og miljø vet jentene hva som skal til. Men noen ting er lettere å gjennomføre enn andre.

– Det må store livsstilsendringer til for at vi skal klare å forminske forurensningen, sier Solveig Torgersen.

Hun viser til miljøforurensningen som kommer av utslippene fra biler og fly, sammen med alt vannet som blir brukt til kjøttproduksjon.

Smedshaug forteller at hun ikke tror folk er villig til å endre spisevaner og reisevaner med det første, fordi det krever en såpass stor livsstilsendring.

Tiltak for et bedre miljø

Et annet tiltak for et bedre miljø, vil være å tenke mer på forbrukersamfunnet, mener Hansen. Hun foreslår at man tenker seg om et par ekstra ganger før man kjøper noe nytt.

– Man kan for eksempel arrangere byttekvelder der man bytter klær og ting med venninner. Så blir det som er gammelt for andre, helt nytt for deg.

I begynnelsen av desember arrangeres klimatoppmøte i Paris med representanter fra 195 land. De skal forsøke å bli enige om tiltak for å håndtere klimautfordringene verden står overfor.