Sjokkert over deling av babyvold

– Jeg har sett et lite klipp, men jeg greier ikke å se på noe slikt, sier Lone (15) om den grove voldsvideoen som har sirkulert på skolen.

Lone Mathilde Nilsen Leira og Kamilla Steffensen

Lone Mathilde Nilsen Leira og Kamilla Steffensen sitter begge i elevrådet og synes det er dumt at den grove videoen er blitt spredt på skolen.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

– Det var en helt forferdelig film. Den viste grov vold mot et spedbarn, forteller helsesøster Wenche Skarbø ved Blindheim ungdomsskole i Ålesund om videoen som før jul sirkulerte blant elevene ved skolen.

Wenche Skarbø

Helsesøster Wenche Skarbø er glad elevene kom og ba om hjelp da videoen sirkulerte blant eleven før jul.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Videoen ble delt til elever helt ned til 13-årsalderen. Helsesøsteren har ikke lyst til å gå mer i detalj om hva videoen inneholdt, men hun forteller at barnet på videoen reagerte med gråt og var tydelig smertepåvirket.

– Trist og skremmende

Det var elevene selv som varslet helsesøsteren og ba om hjelp for å få stoppet videoen, skriver Sunnmørsposten som først omtalte saken. Hun er glad elevene kom til henne men synes saken er trist og skremmende.

Lone Mathilde Nilsen Leira og Kamilla Steffensen

Lone Mathilde Nilsen Leira og Kamilla Steffensen synes det er dumt at den grove videoen er blitt spredt på skolen.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Lone Mathilde Nilsen Leira (15), som sitter i elevrådet ved ungdomsskolen, har bare sett glimt av den grufulle videoen, men er sjokkert over det hun har sett.

– Jeg har sett et lite klipp men jeg greier ikke å se på noe slikt. Jeg synes ikke at slike videoer skal fremmes eller spres på den måten, sier hun.

– Dette er veldig alvorlig

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk sier det er veldig alvorlig at ungdom deler slike videoer.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk tror de fleste vil reagere negativt på slike grove videoer.

Foto: Ola Mjaaland / NRK

– Nå vet jeg ikke hvor utbredt dette er, men når man i den alderen blir eksponert for den typen bilder så kan det gjøre sitt til at man blir vant til det, at en ikke får disse negative eller etiske refleksjonene i tilknytning til den typen handlinger.

Hun mener at de fleste vil reagere negativt fordi man har en indre empati og en har med seg etisk refleksjon.

– Men for dem som er utsatte, for dem som ikke har dette med seg og er fascinert av vold, så kan det bety noe i forhold til å lære voldskategorier og godta at sånne ting skjer.

Vil advare mot å dele slike videoer

Det skal ikke mange tastetrykkene til før man finn videoer av babyer som blir mishandlet på det groveste på internett. Politiet sier det ikke er grunn til å tvile på at filmene er ekte.

Harald Eidsaa

Rektor Harald Eidsaa ved Blindheim ungdomsskole tror videoen kan ha spredd seg til andre skoler også.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Rektor ved skolen, Harald Eidsaa, vet ikke hvor mange elever som har sett eller delt videoen, men tror det er en god del. Skoleledelsen har derfor sendt brev til alle foreldre der de ber om at de snakker med ungene sine om deling av denne typen filmer.

Kamilla Steffensen (15) håper fokus på denne saken på skolen vil gjøre at færre deler slike filmer.

– Det er veldig mange yngre som ser det, de vet ikke helt hva de trykker seg inn på og så kan det være noe som er veldig vanskelig å glemme. Dette er ikke noe kjekt å se.

Men hun er redd slike videoer kan dukke opp igjen.

– Jeg tror ikke det blir siste gang. Men jeg tror kanskje at om vi behandler denne saken veldig bra så er det mindre sannsynlig at det kommer til å skje igjen, og kanskje det ikke blir spredt til så mange neste gang.