Hopp til innhold

Undervannsrugby i verdensklasse: – Å sette opp et godt spill er som å spille sjakk

Molde sitt herrelag har vært i verdenstoppen i undervannsrugby i flere år og er storfavoritter under NM i helga.

Undervannsrugby
Foto: Mattis Mikkelsen

Undervannsrugby blir spilt i rundt 30 land, interessen er størst i Tyskland og Colombia. I Norge er det ikke så mange som spiller undervannsrugby, men nivået er høyt og resultatene har vært svært gode.

Det norske landslaget har hentet hjem VM-tittelen de to siste gangene, og herrelaget til Molde har vært dominerende i klubbsammenheng.

Ekstreme ferdigheter

Øyvind Nyhus er sportslig leder i Molde undervannsrugbyklubb.

Øyvind Nyhus har vært en nøkkelperson bak Moldes suksess i undervannsrugby.

Foto: Roar Strøm / NRK

– Vi har enkeltspillere med ekstremferdigheter. Vi har to spillere som veier 125 kilo, de er gjennomtrente og fryktelig sterke. Den ene er ekstremt rask og eksplosiv i tillegg. Vi har flere spillere med veldig god toppfart, og vi har en spillestil som gjør at man tidlig utvikler en god ballmotorikk, sier trener og spiller Øyvind Nyhus.

I undervannsrugby foregår spillet under vann med 2x15 minutt effektiv tid. Spillerne skal score i en bøtte som er like stor som en basketballkurv.

Spilleforståelse og kreativitet

Øyvind Nyhus sier dette er en idrett som stiller store krav til spillerforståelse og kreativitet. Spillet går i tre dimensjoner der du kan sende pasninger opp og ned, frem og tilbake, og til begge sider.

– Å sette opp et godt spill er som å spille sjakk. Du blir veldig oppslukt av det, sier Øyvind Nyhus.

– Det er viktig å ha en god treningskultur, et godt miljø og ikke minst ha en godt definert spillestil som er smartere enn det motstanderne har.

Lite skader

Men spillet foregår under vann der spillerne må holde pusten lenge, og det er tett fysisk kontakt under kampene. Spillet er actionfylt og krevende, men ikke farlig.

– Det er veldig lite skader. Spillet foregår under vann, og vann demper alt. Litt skader i fingrene. Spiller du rugby så kan du få slitasjeskader i skuldrene. men alt i alt er det veldig lite skader, sier Øyvind Husby.

Å holde pusten

Pust er også en utfordring, men ikke så ille som det kanskje kan se ut som. Også her gjelder å være smart.

– Det er viktig å ha et dynamisk spill der det går mye opp og ned. Du trenger ikke puste mer enn en eller to ganger og så kan du hive deg ned igjen.

– Rugbyspillere klarer å holde pusten i to-tre minutter dersom en er helt rolig og bygger seg opp til det. Men det som er viktig som er viktig i undervannsrugby er å holde pusten og jobbe hardt under vann med høy puls. Så vi snakker om sekvenser på 10–20 sekunder, bortsett fra når det er straffe. Da er det 45 sekunder, sier Øyvind Nyhus.