Hopp til innhold

Umulig å si når, men håper på 2016

Statnett håper, men innrømmer at det er helt umulig å si når det kommer mer strøm til Møre og Romsdal.

Kraftlinjer

Det er 7 store master det står om i Bremanger før linja kan bli klar

Foto: Rainer Prang

Striden om en 2,5 km lang trase gjennom Myklebustdalen i Bremanger gjør det umulig for Elisabeth Vike Vardheim å si når Møre og Romsdal kan få sikrere strømforsyning.

Håper på 2016

– Fremdriftsplanen står fast og den sier neste år, men den avgjøres ikke av oss, men av myndighetene. Striden i Bremanger vil avgjøre, sier konserndirektøren for bygg og asnlegg.

Elisabeth Vike Vardheim

Elisabeth Vike Vardheim i Statnett håper linja kan står klar neste år

Foto: Trond Vestre / NRK

Avgjøres i høst

I høst skal domstolen igjen ta stilling til striden som handler om 7 mastepunkt gjennom et 2,5 km langt område av naturreservatet i Bremanger. Striden har ført til flere runder i retten som har utsatt saken.

Sluker strøm

Det har i mange år vært klart at Møre og Romsdal var svært sårbare når det gjelder strømforsyningen. Fylket har 3 store bedrifter som bruker halvparten av all strømmen. Det er Hydro Sunndal, Hustadmarmor i Fræna og sist, men ikke minst, Ormen Lange anlegget på Aukra.

Politikere fra alle parti har derfor mast og mast på bedre strømsikkerhet. Da uværet «Dagmar» herjet natt til 2. juledag 2011, forsvant strømmen over store deler av Møre og Romsdal og viste hvor sårbart forsyningsnettet var.

Jobber på spreng

Statnett er nå i full gang med byggingen og flere store spenn er oppe og klare. Til sammen skal det settes opp 800 master over 30 mil. Forhåpentligvis skal det forbedre strømleveransen og stabiliteten så mye at Møre og Romsdal slipper å oppleve lange brudd. Men først må altså striden i Bremanger bli løst.

Les også: Se 3000 meter kabel bli strekt over fjorden

Utrangerte kraftlinjer fjernes og erstattes med nye.