Hopp til innhold

Ulsteinvik: I tog for asylbarna

Også i Ulsteinvik samlet folk seg i fakkeltog for å gi sin støtte til asylbarna

Ulsteinvik: I tog for asylbarna

I Ulsteinvik hadde mange hadde møtt opp med bannere og slagord for å vise sin støtte lørdag ettermiddag.

Foto: Ståle Helvig

12. januar var etablert som datoen for en nasjonal markering, der folk i 23 byer viser sin støtte til barn som har bodd for lenge på asylmottak.

I Oslo begynner markeringene kl. 16.00, men i Ulsteinvik gikk fakkeltoget av stabelen allerede kl. 14.00. Ellers i Møre og Romsdal blir det lignende markeringer i Molde og i Ålesund.

Etter fakkeltoget i Ulsteinvik blir det folkemøte på Fredheim, der Biskop Midttømme vil holde en appell. Det samme vil skje ved Amnesty Internasjonal, og ordfører Jan Berset vil også delta her.

– Tror absolutt dette hjelper

Berset sier til NRK at han er svært engasjert i barns rettigheter, og han tror lørdagens landsdekkende demonstrasjon vil gi resultater.

– Det er ofte i det små det begynner. Barns rettigheter bør få tverrpolitisk oppslutning, og jeg synes det er flott at folk engasjerer seg i saken om asylbarna, sier Ulsteinvik-ordføreren.

Jan Berset

Ordfører Jan Berset i Ulsteinvik er fornøyd med lørdagens markering.

Foto: Stig Morten Waage / NRK

I hjembyen samlet det seg nesten 140 personer i toget. På kulturhuset Fredheim var det fullt ifølge ordføreren.

– Det var ei verdig og grei markering, som understreket at barns rettigheter er gjeldende, uansett hvor en kommer fra.

Også diakonarbeider Ranveig Kaldhol var fornøyd med demonstrasjonen og de påfølgende innslagene, som ble arrangert av Ulstein Sokn og Amnesty.

– Det har vært en fantastisk dag, men gode appeller og sterke kulturinnslag. Da Silje Braaten fra folkehøyskolen sang «Sommerfuggel i vinterland» kjente jeg at tårene presset seg frem, sier Kaldhol.

540 barn på norske asylmottak

Den landsdekkende markeringen er en følge av at høyesterett før jul avviste utvisningsanken i to prinsipielt viktige asylsaker hvor barn er involvert.

Beslutningen klargjorde vilkårene for oppholdstillatelse for barn, hvordan man rettslig skal kunne prøve barnas beste og i hvor stor grad domstolene skal gå inn i forvaltningens skjønnsvurdering.

Ifølge UDIs tall bor det i dag 540 barn på norske asylmottak som har vært i Norge i mer enn tre år. 26 av barna har vært her i over sju år.

Ulsteinvik: I tog for asylbarna 2

«Lat dei lengeverande asylbarna få bli» står det på hovedbanneret til de oppmøtte i Ulsteinvik.

Foto: Ståle Helvig