Hopp til innhold

Ulstein i gjeldstoppen i kommune-Norge

Med store investeringer de siste årene er Ulstein i gjeldstoppen i kommune-Norge. Ulstein mener de skal klare å håndtere gjelda på 1,5 milliarder kroner.

Lånegjelda til kommunene er ei sak som engasjerer i valgkampen. Ulstein kommune er helt i toppen i landet sammen med kommuner som Stranda og Giske. Gjelda er på nærmere 1,5 milliarder kroner.

Bygginga av Arena Ulstein til rundt 300 millioner kroner er blant de store investeringene Ulstein har valgt å prioritere.

Valglogo

Lånegjelda til kommunene er en sak som engasjerer i valgkampen. Ulstein kommune er helt i toppen i landet sammen med kommuner som Stranda og Giske. Gjelda er på nærmere 1,5milliarder kroner i næringslivskommunen.

Politikerne er spent før valgdagen 14. september, men de som har hatt flertallet de siste årene mener ikke kommunen har investert for mye.

– Vi må huske på at investeringene har vært til samfunnet sin interesse, det har ikke vært gitt penger til skiheis eller badeland, men til tjenester som skal hjelpe folk, sier Magne Grimstad, Arbeiderpartiets ordførerkandidat.

Pål Grødahl (V) og Magne Grimstad (AP)

Magne Grimstad (Ap) og Pål Grødahl (V) er uenige om kommunen har brukt for mye penger eller ikke.

Foto: Arne Flatin / NRK

Bekymrer innbyggerne

Folket har fått nye skoler og omsorgsboliger de siste årene, men å være på gjeldstoppen uroer likevel enkelte av innbyggerne.

– Det syns jeg er helt forferdelig. Det er greit at det er kjempeflott i Ulstein, men jeg er skeptisk til gjelda. Nå begynner jeg å bli så gammel og kanskje jeg trenger omsorgstjenester snart, sier Grete Marie Roald.

Otto Kjetil Nytun syns at selv om 1,5 milliarder høres mye ut, men syns kommunen fått et flott sentrum og stoler på at politikerne har kontroll. Opposisjonen i kommunestyret er derimot mer usikker på om det er god nok kontroll med den høye gjelda.

– Vi er ikke komfortabel med det og vi har prøvd å minimere utgifter til prosjekter. Vi har gått inn for utbygging, men har prøvd å foreslå rimeligere alternativ, sier Pål Grødahl fra Venstre.