Ulstein-drapsmannen dømt til 15 års fengsel

SUNNMØRE TINGRETT (NRK): Den 26 år gamle mannen som var tiltalt for drapet på Preben Mikael Dimmen (27) ble fredag dømt til 15 år fengsel.

Ulstein rettssaken

Aktor Jogeir Nogva krevde opprinnelig 16 års fengsel på rettssakens siste dag den 12. mars, med grunn i forsettlig drap.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Det betyr at den tiltalte 26-åringen fikk en straff som nesten tilsvarer aktors påstand om 16 års fengsel for forsettlig drap.

– Retten har funnet at tiltalte har opptrådt slik det er beskrevet i tiltalen, sier dommer Kirsti Høegh Bjørneset under domsavsigelsen.

Tiltalte dømmes også til å betale 200.000 kroner til hver av de to pårørende foreldrene. Altså en total erstatningssum på 400.000 kroner.

Ulstein rettssaken inger marie sperre og jogeir nogva

Bistandsadvokat Inger Marie Sperre og aktor Jogeir Nogva.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Tiltalte valgte å ta betenkningstid for hvorvidt han ønsker å anke saken.

Skjerpende omstendigheter

Dommer Bjørneset nevnte at det ligger en rekke skjerpende omstendigheter rundt dommen på 15 års fengsel.

Både brutaliteten i voldshandlingen, det faktum at avdøde lå og sov da han slo, samt at hans ekskjæreste og sønn var til stede, er skjerpende for dommen ifølge retten.

Aktor Jogeir Nogva sier til NRK at den forsettlige drapsdommen var som ventet.

– Men det er et år mindre fengsel enn jeg la ned i min påstand, så nå får vi se hva som skjer dersom det blir en eventuell ankesak, sier Nogva.

Familiens bistandsadvokat Inger Marie Sperre sier familien er glad for at rettssaken har fått en ende, og at de nå har fått en mulighet til å gå videre.

Ulstein rettssaken forsvarer Torgeir Hovland Langva

Tiltaltes forsvarer Torgeir Hovland Langva sier hans klient er skuffet.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Men en eventuell ankesak vil nok bli tung for familien, sier hun.

– Min klient er skuffet

Tiltaltes forsvarer Torgeir Hovland Langva sier at hans klient ikke er særlig fornøyd med dommen.

Langva ba opprinnelig om syv års fengsel for sin klient, og at han ble dømt for legemsbeskadigelse med døden til følge, istedenfor forsettlig drap.

Slik gikk det ikke.

– Min klient er selvsagt skuffet, og vi vil nå bruke betenkningstiden for å avgjøre om vi vil anke eller ikke.

Den vanlige ankefristen er 14 dager.

Dette er saken

Preben Dimmen

DREPT: Preben Mikael Dimmen fra Dimna ble bare 27 år gammel.

Foto: Privat

Det var natt til tirsdag 29. oktober 2013 at den tiltalte 26-åringen bruset hadde tatt seg inn i leiligheten til hans tidligere kjæreste på øya Dimna, og påført Preben Mikael Dimmen (27) livstruende skader etter vold med en flaske.

Voldshandlingen skal ha skjedd etter at tiltalte fant Dimmen sovende i sengen sammen med sin egen sønn. Tiltaltes ekskjæreste var også til stede, og prøvde å stoppe ham i å utføre handlingen.

Dimmen ble brakt til sykehus og døde senere på dagen av skadene. Under rettssaken – som foregikk i tre dager fra 10. til 12. mars – sa overlege Olav Skjærpe Brattli at Dimmen hadde blitt påført noen av de verste voldsskadene han hadde sett i løpet av sine ti år som traumeleder på akuttmottak.

På rettssakens siste dag sa aktor Jogeir Nogva at han mener tiltalte bør dømmes til 16 års fengsel for forsettlig drap. Forsvarer Torgeir Hovland Langva mente derimot at dommen burde nedjusteres til syv år for legemsbeskadigelse med døden til følge.

Den pårørende familiens bistandsadvokat, Inger Marie Sperre, krevde på sin side en erstatning på 200.000 kroner til hver av den avdødes foreldre.

Leiligheten i Ulstein

Det var i denne leiligheten på Dimna at voldshandlingen skjedde, natt til 29. oktober 2013.

Foto: Arne Flatin / NRK