Ankesaken etter Ulstein-drapet: – Anger har liten betydning

27-åringen som er tiltalt for Ulstein-drapet angrer fortsatt veldig på voldshandlingen, men leder for NRKs krimavdeling, Olav Rønneberg, understreker at det har liten til ingen betydning for ankesaken som starter i dag – mandag.

Ulstein rettssaken

I mars ble den tiltalte dømt til 15 års fengsel, samt et erstatningskrav på totalt 400.000 kroner til den etterlattes familie. Nå begynner den seks dager lange ankesaken i Frostating lagmannsrett.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Anger i seg selv gir nok ikke vesentlig lavere straff. Det viktigste for den tiltalte er å gi en uforbeholden tilståelse, legge kortene på bordet, og forklare så detaljert som mulig hva han har gjort. Da skal han få tilståelsesrabatt, men ikke noe mer, sier lederen for NRKs krimavdeling, Olav Rønneberg.

Dermed toner krimeksperten kraftig ned betydningen av at 27-åringen angret og ba om unnskyldning for drapet på Preben Mikael Dimmen i oktober 2013.

Det var under den opprinnelige rettssaken i mars at den tiltalte gav uttrykk for sterk anger, og forklarte at han handlet i ruspåvirket tilstand, og at «det svartnet» for ham da han skadet Dimmen så hardt med en flaske at han døde kort tid etter.

– Jeg er forferdelig lei meg, og vet at det sikkert ikke er vits i å be om tilgivelse. Jeg vil uansett be om unnskyldning, sa den tiltalte under rettssaken i mars.

For to uker siden sa også tiltaltes forsvarer – Torgeir Hovland Langva – til NRK at det blir tungt for 27-åringen å møte i ankesaken 20. oktober, ettersom han fortsatt angrer veldig på handlingen.

(Saken fortsetter under bildet)

Preben Dimmen

Det var natt til tirsdag 29. oktober 2013 at den tiltalte 27-åringen tok seg inn i leiligheten til hans tidligere kjæreste på øya Dimna, og påført Preben Mikael Dimmen (27) livstruende skader etter vold med en flaske.

Foto: Montasje

Dette er saken

Det var natt til tirsdag 29. oktober 2013 at den tiltalte 27-åringen tok seg inn i leiligheten til hans tidligere kjæreste på øya Dimna, og påførte Preben Mikael Dimmen (27) livstruende skader etter vold med en flaske.

Dimmen ble brakt til sykehus og døde senere på dagen av skadene.

Overlege Olav Skjærpe Brattli uttalte den gang at fornærmedes skader var noen av de verste han hadde sett i løpet av sine ti år som traumeleder.

I mars ble den tiltalte dømt til 15 års fengsel, samt et erstatningskrav på totalt 400.000 kroner til den etterlattes familie.

Dommen lød på forsettlig drap, under særdeles skjerpende omstendigheter. Etter å ha tatt betenkningstid, valgte 27-åringen å anke dommen.

– Liten tvil om skjerpende omstendigheter

Ulstein rettssaken forsvarer Torgeir Hovland Langva

Forsvareren til 27-åringen som er tiltalt i Frostating lagmannsrett for drapet på Preben Mikael Dimmen (27) sier de ikke mener det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter, slik Sunnmøre tingrett mente under domsavsigelsen i mars.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Under den opprinnelige tingrettssaken lød tiltalen på forsettlig drap. I domsavsigelsen ble han dømt for nettopp dette, under særdeles skjerpende omstendigheter.

Disse inkluderer brutaliteten i voldshandlingen, det faktum at fornærmede lå og sov, samt at tiltaltes to år gamle sønn var til stede i sengen da 27-åringen gikk løs på Preben Mikael Dimmen med flasken.

Forsvarer Langva krevde derimot at hans klient skulle dømmes for legemsbeskadigelse med døden til følge, uten særdeles skjerpende omstendigheter.

Krimekspert Rønneberg mener det er liten tvil om at omstendighetene er skjerpende, og han er heller ikke overrasket over at retten velger å dømme mannen til forsettlig drap, slik tiltalen lyder.

– Det er sjelden retten snur og dømmer ut ifra noe annet enn det man er tiltalt for. Det er mye rettspraksis på området skjerpende omstendigheter, og denne saken ligger i den øvre skalaen, noe som gjør at straffen blir strengere. Mange ville nok ment at syv års fengsel hadde vært veldig mildt i denne saken, sier han.

Ulstein rettssaken inger marie sperre og jogeir nogva

Aktor Jogeir Nogva krevde på rettens siste dag at tiltalte bel dømt for forsettlig drap, under særdeles skjerpende omstendigheter. Her sammen med de pårørendes bistandsadvokat Inger-Marie Sperre.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK